2024. május 8. - Mihály

Szili sajnálja, hogy elmarad a tárgyalás

Szili Katalin sajnálja, hogy elmaradt a magyar-szlovák párbeszéd, és a szlovák törvényhozás így kezdte el tárgyalni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ügyét. Ezt az Országgyűlés elnöke pénteken közleményben tudatta az MTI-vel.
2008. október 31. péntek 15:14 - Hírextra
A szlovák törvényhozás pénteken vitatja meg, lehetnek-e jogkövetkezményei annak, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői részt vettek Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülésén.

Dusan Caplovic, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese idegen országok belügyeibe való beavatkozással vádolja a KMKF-t. Az MKP képviselői - tiltakozásuk jeléül - Caplovic beszámolója alatt nem voltak jelen a pozsonyi parlament üléstermében és később visszautasították a vádakat.

Szili Katalin közleményében emlékeztetett arra, hogy Pavol Paska, a szlovák Nemzeti Tanács elnöke korábban levélben tájékoztatta erről az előterjesztésről, és utalt a párbeszéd lehetőségére.

Válaszlevelében az Országgyűlés elnöke a párbeszédre irányuló felvetést elfogadta és indítványozta, hogy a tárgyalásokra a Nemzeti Tanács döntése helyett, de legalább előtte kerüljön sor.

A közlemény szerint a magyar felvetésre szlovák részről nem érkezett válasz. A párbeszédre irányuló konkrét javaslat elfogadása helyett a szlovák törvényhozás megkezdte a miniszterelnök-helyettes által készített dokumentum tárgyalását - szögezte le a házelnök. Mint az Országgyűlés sajtószolgálata tudatta, Szili Katalin javaslatát az a szándék vezette, hogy a két ország közötti vitás kérdések megoldása - a magyar-szlovák alapszerződésnek megfelelően - kétoldalú párbeszéd útján történjen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását