2022. október 7. - Amália

A mellkassebészet atyára emlékeztek

Schnitzler József Kossuth-díjas professzorra, a debreceni mellkassebészet 1990-ben elhunyt atyjára emlékeztek pénteken a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumában (DEOEC).
2008. október 31. péntek 18:04 - Hírextra
A Méltó emlék a múltnak programsorozat keretében tartott megemlékezésen felavatták a néhai neves professzor domborművét. Paragh György professzor, a DEOEC elnöke emlékeztetett rá, hogy Schnitzler József nevéhez fűződik a most 60 éves debreceni mellkassebészet megteremtése.

Schnitzler József 1948-ban került a Debreceni Állami Tüdőgyógyintézetbe sebész-főorvosként. A professzor egy alagsori kórteremből kialakított műtőben két segédorvossal kezdte meg a betegek gyógyítását és vállalta az egyre nehezebb mellkasműtéteket.

Új sebészeti eljárás bevezetéséért 1951-ben - első magyar sebészként - Kossuth-díjat kapott.
Megemlékeztek arról is, hogy 1963-ban Schnitzler József közreműködésével végezték el Debrecenben az első zárt szívműtétet, majd az első nyílt szívműtétet is, ami jelentős mértékben hozzájárult a debreceni szívsebészet kialakulásához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását