2024. május 7. - Gizella

Tájékoztassa a kormány az ellenzéket a mentőcsomagról!

Az SZDSZ kezdeményezi, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve Veres János pénzügyminiszter tájékoztassa az ellenzéki pártok vezetőit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Magyarországnak odaítélt pénzügyi mentőcsomag konkrét tartalmi elemeiről - mond
2008. október 30. csütörtök 16:35 - Hírextra
Gulyás József közölte: nem várható el, hogy a politikai szereplők érdemben tudjanak viszonyulni a gazdaságpolitikai döntésekhez, ha a legsúlyosabb döntések előkészítésébe nincsenek bevonva, illetve ha a legelemibb információk nem állnak a rendelkezésükre.

A liberálisok kezdeményezése szerint erre a tájékoztatásra már ezen a héten, akár a hét végén sort kell keríteni, mert hétfőn már a költségvetés általános vitája kezdődik a parlamentben. A szerdán lezajlott ötpárti tájékoztatót hivatalosan azzal a céllal hívták össze, hogy ismertessék az IMF-el kötött megállapodás részleteit, de ott "kevés információ, még kevesebb konkrétum hangzott el, még magát a konkrét keretösszeget sem ismertették" - mondta Gulyás József.

A politikus elmondta, hogy azóta semmilyen további tájékoztatást nem kaptak az ügyben.
Külföldi példára utalva azt mondta, hogy Ukrajnában a pénzügyi mentőcsomag részleteit tárgyalta a parlament, Magyarországon viszont még csak nem is tájékoztatták a képviselőket a részletekről.

Az ügyvivő leszögezte, hogy az SZDSZ fontos és szükséges lépésnek tartja a hitelmegállapodást, de úgy véli, hogy ennek tartalmi elemeit a politikai döntéshozók mindegyikének meg kell ismernie.
Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a kormány továbbra sem tájékoztatja az ellenzéket az ügyben, Gulyás József azt mondta: "a miniszterelnök nem várhat el konstruktív hozzáállást az ellenzéki pártoktól, ha ő a legelemibb tájékoztatási kötelezettségének sem tesz eleget".

A képviselő idő előttinek tartotta az MTI kérdését a költségvetés megszavazásáról, mert mint mondta, a legújabb változat tartalmi elemeit még nem ismerik. Hozzátette: mindenki számára világos, hogy a korábban beterjesztett büdzsé számait újra felül kell írnia a kormánynak. Az SZDSZ úgy tudja, hogy az erre vonatkozó információkat a vasárnapi költségvetési bizottsági ülésen osztják majd meg a pártok képviselőivel.

Gulyás József ehhez kapcsolódva hangsúlyozta: a költségvetés ügyében elvárják, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a kormány folyamatosan egyeztessen az ellenzéki pártokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását