2024. április 28. - Valéria

A BKV és a vízművek mérlegbeszámolóját sürgeti a főváros

Mielőbb terjessze a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága elé a BKV és a Fővárosi Vízművek múlt évi mérlegbeszámolóját és ez évi üzleti tervét - ezt a határozatot Bagdy Gábor (KDNP) javaslatára egyhangú szavazással fogadta el kedden a
2008. június 3. kedd 16:26 - Hírextra
Az ellenzéki politikus nehezményezte, hogy a főváros két ilyen nagy cége is törvénysértő helyzetbe került azzal, hogy a május végi határidőre nem nyújtották be a cégbírósághoz ezeket a dokumentumokat. Gócs Éva, a főpolgármesteri hivatal alosztályvezetője jelezte, mindkét cég eljuttatta hozzájuk múlt pénteken ezeket az anyagokat. Közölte, hogy a szükséges jogi koordináció után egy hét múlva kerülhetnek a bizottság elé az előterjesztések. Hutiray Gyula (Fidesz) furcsállotta, hogy egy mérlegbeszámolónál milyen jogi koordinációra van szükség.

Aktualizálta a bizottság a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-vel 1999-ben kötött haszonbérleti szerződést, amely több módosítás után tavaly szeptemberben járt le. Azóta a cég a városvezetés jogértelmezése szerint azért működhetett jogszerűen, mert a Polgári törvénykönyv egy szakasza alapján a lejárt szerződés határozatlan idejűvé alakul át, ha a bérlő a bérlemény tárgyát tovább használja és ez ellen a bérbeadó 15 napon belül nem tiltakozik. A Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes által aláírt előterjesztés szerint a lejárt szerződés és az új szerződés hatályba lépése közötti időszakban nem vitatható a kft. területhasználatának jogszerűsége, "de ez egy peres eljárás (például parkolási pótdíjról szóló) kimenetelében a bíróság döntésétől függ".

Hutiray Gyula úgy vélte, hogy több szempontból is jogszerűtlen a kft.-vel összefüggő helyzet. Így például a magyar jog szerint nem is köthető ez ügyben haszonbérleti szerződés. Ugyancsak jogszerűtlen az is, hogy a közgyűlés évekkel ezelőtt határozatlan idejű tulajdonosi képviselettel bízta meg Szász Domokos (SZDSZ) politikust a kft.-ben. A bizottság, a kételyek miatt, egyhangú határozatban kért választ a főpolgármestertől arra, hogy milyen jogi keretek között képviseli Szász Domokos s fővárost a kft.-ben. Az önkormányzatnak jelenleg ugyanis e megoldás miatt nincs információja arról, hogy a kft. miként működik. A politikus érdekesnek nevezte azt az ülésen elhangzott számot, miszerint évi 300 millió forintot fizet a kft. a fővárosnak. Megjegyezte, hogy egy másik parkolási rendszerben a Centrum Kft. egyes kerületeknek fizet ugyanennyi pénzt.

A taxiállomásokat működtető kht. múlt évi beszámolóját elfogadva a testület úgy döntött, hogy idén nem emelik a taxik droszthasználati díját. Hutiray Gyula a cég 3,7 millió forintos nyeresége alapján megerősítve látta azt a tavalyi felvetését, miszerint múlt évben az indokoltnál jobban megemelték a droszthasználati díjat.

Bagdy Gábor javaslatára a bizottság nem vette napirendjére Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes azon javaslatát, hogy ötmillió forinttal támogassák a hétvégén tartott Vágta elnevezésű rendezvényt. Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy hetekig állt az előterjesztés a hivatalban. A Városháza szakrészlegének képviselője közölte, röviddel a bizottsági ülés előtt írta alá az előterjesztést a főpolgármester-helyettes.

Csatlós Csaba (MDF) még a napirendi vitában kifejezte azt a reményét, hogy az MSZP-SZDSZ többség "az úriemberség szabályai szerint" jár majd el az ülés azon részében is, amikor többen lesznek a koalíciós képviselők, vagyis nem veszik fel napirendre ismételt szavazással ezt a kérdést. Somlyódy Csaba (MSZP) bizottsági elnök, jelezve, hogy kettővel kevesebben lesznek a koalíciós képviselők, megjegyezte, ezért "ez a turpisság nem lehetséges ma".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását