2024. május 6. - Ivett, Frida

Rekordszappan kecsketejjel

A világ legnagyobb szappanját készítette el Kiss Mihály szappanöntő mester csütörtökön a debreceni Tímárházban: a 12 méter hosszú óriásszappannal saját, 10 méteres tavalyi Guinness-rekordját kívánt megdönteni.
2008. október 30. csütörtök 18:20 - Hírextra
Népes szurkolósereg drukkolta végig a nem mindennapi produkciót. A mester hatalmas merőkanállal hordta a forró szappanalapanyagot az előre elkészített formába, amelyet a Tímárház udvarán, hosszú sátor alatt helyeztek el.

A kecsketejes, gyógyvizes szappanhoz összesen egy mázsa alapanyagot használt fel Kiss Mihály, aki tulajdonképpen - mint azt az MTI-nek a helyszínen elmondta -, négy éve kényszerűségből lett szappanöntő.

Előbb ugyanis kecsketartással foglalkozott, s a nagy mennyiségű kecsketej felhasználásáról kellett döntenie. Miután - mint bevallotta - nem kívánt a külföldi sajtokkal versenyezni, a kozmetikumok felé fordult, s egy ősi debreceni hagyományt felelevenítve lett szappankészítő.

Ez a mesterség a cívis városban ugyanis már a középkori szappanfőző mesterek számára is megélhetést nyújtott. Debrecenben a XV. században több szappanos is működött, később pedig 221 szappanos céhet jegyeztek fel, amelyek termékeikkel távoli vidékekre is eljutottak. Mesterségük emlékét ma is őrzi a Szappanos utca.

Kiss Mihály mint a régi mesterek mai követője szépanyja 200 éves receptjei alapján, különös gonddal, kézi erővel, tartósítószer és szintetikus parfüm nélkül, a kecsketej hatóanyagainak felhasználásával készíti termékeit: naponta 200 darab szappant.

Ebből egy csütörtökön igazán nagyra sikerült: 12 méter hosszú, fél méter széles és 4-5 centiméter magas lett, s ezzel vélhetően új Guinness-rekord született Debrecenben.

A hitelesítés után - mivel az óriásszappan sehogy nem fért be egyetlen helyiségbe sem -, a mester 1000 kisebb darabra vágta a "szappanszőnyeget".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását