2024. május 9. - Gergely

Még nem mindenhol alkalmazzák az egészséghatás-vizsgálatot

Még nem mindenhol alkalmazzák az egészséghatás-vizsgálatot a különböző döntéshozatalok előtt, de a pártpolitikai szinten kialakulóban van egyfajta konszenzus a módszer alkalmazására - mondta Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főig
2008. október 30. csütörtök 17:25 - Hírextra
Az egészséghatás-vizsgálat olyan döntéstámogató folyamat, amely a különböző kormányzati, önkormányzati döntések előtt azok egészségre gyakorolt hatását vizsgálja, elemzi.

A OEFI és a Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében megrendezett "Értéke-e az egészég a döntéshozatali folyamatban" címmel megrendezett konferencia sajtótájékoztatóján elhangzott: az már megszokottnak számít, hogy egy-egy döntés előtt környezethatás-vizsgálatot végeznek, azonban az egészségre gyakorolt hatásokat, következményeket még nem vizsgálják.

A külföldi példák is változatosak - fűzte hozzá a főigazgató -, vannak országok, ahol a szakbizottságok végeztetik el ezeket a vizsgálatokat, és vannak olyan államok, ahol kormányzati szinten döntenek egy-egy hatásvizsgálat elvégzéséről.

Fontos lenne, hogy Magyarországon is több egészséghatás-vizsgálat készüljön egy-egy döntés előtt, a konferencián az MSZP, a Fidesz, az MDF és az Egészségügyi Minisztérium képviselői között konszenzus bontakozott ki a módszer fontosságáról - mondta Gábor Edina.

A módszer olcsó, tehát igazából nem pénzkérdés, de jó eszköze az egészségpolitikának, hogy a többi szakmát befolyásolni tudja, és jó eszköz arra, hogy a folyamatba bevonják azokat, akiket valóban érint, érinthet egy-egy döntés hatása - tette hozzá.

Anna Ritsatakis, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának egészségpolitikai osztályának korábbi vezetője azt mondta, a WHO már tíz éve pártolja, hogy az egyes országok készítsenek egészséghatás-becslést, és Magyarországon vannak olyan szakmai csoportok, akikre ezt a munkát rá lehet bízni. Örömét fejezte ki, hogy a magyar politikai pártok között egyetértés van a módszer bevezetéséről.

Példaként a szakértő az Egyesült Királyságot említette, ahol minden nagy kormányzati döntés előtt végeznek egészséghatás-becslést, így például készítettek ilyen vizsgálatot a közlekedési és gazdaságpolitikai változtatások előtt. Szlovéniában pedig az uniós csatlakozás előtt végeztek egészséghatás-vizsgálatokat, itt a közös agrárpolitika hatását vizsgálták a nemzeti mezőgazdasági és élelmiszer-rendszerre.

Arra a kérdésre, hogy ezek a hatásvizsgálatok nem lassítják-e adott esetben a döntéshozatalt, Gábor Edina elmondta: ha a módszer kidolgozott, és beépül a "mindennapokba", akkor nem.
Az egészséghatás-vizsgálat eljárásoknak, módszereknek és eszközöknek olyan kombinációja, amellyel vizsgálhatók stratégiák, programok, projektek lehetséges hatásai a lakosság egészségére, de arra is alkalmas, hogy kimutassa, a különböző megszorító intézkedések közül melyiknek van a legkevésbé negatív hatása a lakosságra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását