2024. május 20. - Bernát, Felícia

Karácsonyi bélyegek, és jövő évi újdonságok

Az idei karácsonyi bélyegkibocsátás Konecsni György festő- és grafikusművész születésének 100. évfordulójához fűződik. Az ő meg nem valósult bélyegtervei közül látható kettő bélyegen, egy pedig borítékon, életművét pedig kiállítás mutatja be a Hársfa utca
2008. október 29. szerda 06:10 - Hírextra
A karácsonyi bélyegeken ezúttal Konecsni György eddig meg nem valósult tervei közül a 70 forintos forgalmi bélyegre az Angyali üdvözlet, a 100 forintos alkalmi bélyegre a Három királyok imádása című alkotásai kerültek. Az alkalmi borítékon a Pásztorok hódolata jelenet, az alkalmi bélyegzőn a Mária és a kisded Jézus látható. Az alkalmi bélyeg 1.600.000 példányban készült, a forgalmi bélyeg példányszámát a kereslet, az igények határozzák meg.

A Konecsni-kiállításon a múzeum gyűjteményében lévő, az e műfajban készült munkák teljességét bemutató grafikák, a tervei nyomán készült bélyegek, tervek és vázlatok képezik a látvány gerincét. A 2009. május 31-ig látható kiállítás másik tartópillére a plakát, amelynek az egyik legjelesebb hazai alkotója volt Konecsni - hangzott el a tájékoztatón. Most csak felvillantják plakátművészetét, mert ezekből három éve nagyszabású tárlatot rendeztek a Magyar Nemzeti Galériában.

De láthatók itt személyes vonatkozású relikviák, kéziratok, önarcképek, díjak, csakúgy, mint nagyméretű plakát- és lemezborítótervek is.

Csáki György, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke és Csezegi Tamásné filatéliai igazgató ismertették ezután a jövő évi bélyegújdonságokat.

Húsz éve nyitotta meg Magyarország nyugati határát, ami a berlini fal leomlásához vezett. 2009. szeptember 10-én osztrák-német-magyar közös bélyegkibocsátás keretében emlékezik meg a három ország nemzeti postája a határnyitás 20 éves évfordulójáról. A nemzeti posták három legjobbnak tartott bélyegképét október végén mutatják be egymásnak és akkor döntenek arról, melyiket adják ki közösen.

A magyar-japán diplomáciai kapcsolat 140 éves, a vészkorszak után ismét megkezdődött az együttműködés Budapest és Tokió között. Az eseménynek a szigetország is rendkívüli jelentőséget tulajdonít. Az erre az alkalomra készülő kisívet 2009. október 16-án közösen bocsátják ki, amelyen a magyar és a japán tradicionális ábrázolás együtt jelenik meg - tudta meg az MTI munkatársa.

Finnország és Chile az ENSZ-en keresztül kérte az Egyetemes Postai Egyesületet, hogy a világ postái bélyegkiadással hívják fel a figyelmet a sarkvidékek és a gleccserek védelmére, a globális felmelegedés veszélyeire. Az egy blokkból és négy bélyegből álló magyar kiadás érdekessége, hogy a jég-és vízábrázolást egy különleges, csillogó felület emeli ki.

Igazi filatéliai ritkaság lesz a Budapesti Kutatóreaktor üzembe helyezésének 50. évfordulójára megjelenő bélyegblokk, amelynek felületét hőre változó festékkel vonják be. A bélyegek maguk hatszögletűek lesznek.

A Jeles magyarok sorozatban bélyegblokk jelenik meg Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójára, valamint abból az alkalomból, hogy jövőre lesz Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója.

Valódi ritkaság lesz a vakok és gyengénlátók ábécéjét kitaláló Louis Braille tiszteletére készült bélyeg. Születésének 200. évfordulójára olyan miniatűr remekművet ad ki a Posta, amelyet látássérültek is el tudnak olvasni.

A bélyegnapi kibocsátás alkalmából 2009-ben az ezer éves Visegrád tiszteletére bocsátanak ki blokkot, és kétcímletű sorozatot.

Amint arra Csezegi Tamásné felhívta a figyelmet, a www.posta.hu-n még számos információ olvasható az ünnepi és a jövő évi újdonságokról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását