2024. május 2. - Zsigmond

Bagdadi mézeshetek

Luxushotelek, wellness berendezések és golfpályák - nem ezek az első szavak, amelyek Bagdad nevének hallatán eszünkbe jutnak. Amennyiben viszont minden az iraki turisztikai szövetség elképzelései szerint alakul, hamarosan beköszönt a luxus a meggyötört vá
2008. október 29. szerda 09:51 - Hírextra
A tervek szerint öt éven belül exkluzív nászutas sziget várja a Tigris folyón a mézesheteiket töltő párokat, vagy a luxusutakra vágyókat. A tervezett beruházás ára 1 és 3 milliárd dollár között mozog. Hamúd al-Jakubi, a turisztikai szövetség elnöke az iraki főváros feszült biztonsági helyzete ellenére számít a befektetők megjelenésére.

- A nyolcvanas években rendkívül népszerű volt az esküvői sziget, sokan kötöttek itt házasságot és töltötték el mézesheteiket.- A város déli részén fekvő, mintegy két négyzetkilométernyi területű szigetben benne rejlik a lehetőség, hogy a jövőben Bagdad egyik fő turisztikai látványossága legyen - bizakodik Jakubi. - A komplexum egy luxushotelt is magába foglal majd, emellett vízi sportokra és fürdőzésre is lehetőség lesz, ha a tervek megvalósulnak. Golfpályák, éttermek és külön villaépületek szintén helyet kapnak a szigeten.

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az új épületek felhúzásánál a beruházóknak figyelemmel kell lenniük a tradicionális oszmán építészeti stílusjegyek megtartására.

A sziget napjainkban is kedvelt a bagdadiak körében, akik belépőjegy ellenében sétálgathatnak a folyóparton, egyéb szórakozási lehetőség híján. A környék egyelőre nem mutat szép képet, a sziget környékén hatalmas betonfalak magasodnak, rajtuk Miki egér, Tom és Jerry meg Micimackó "portréi" láthatók. A fegyverek tiltottak a környéken, mivel a sziget a híres zöld zóna közelében fekszik. A kormány egyébiránt oda is egy ötcsillagos, 300 szobás luxushotelt tervez építeni. A 70 millió eurós beruházás Szaddám Huszein egykori palotájának közvetlen közelében valósulna meg.

A biztonsági helyzetről szólva Jakubi elmondta: a problémák állandóak, de reményei szerint ez egyre jobb lesz a helyzet. - Irak most már nyitva áll a befektetők előtt - bizonygatja Ahmed Ridha, az ország befektetői bizottságának elnöke. - A beruházások garanciát kapnak, a tulajdoni jogok 50 évre szólnak, a hosszabbítás opcióját magába foglalva, az érdeklődést pedig az igazolja, hogy csupán az elmúlt hat hónap folyamán 74 milliárd dollár külföldi tőke áramlott be az országba.

Nagy-Britannia, Franciaország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, valamint az Egyesült Államok jelentős összegeket ölt a középső országrészben fekvő szent város: Nedzsef, a Dél-Irakban fekvő olajváros, Bászra újjáépítésébe, illetve a bagdadi nemzetközi repülőtér felújításába.

Ridha reményei szerint a turizmus előbb-utóbb az olajtermelést is maga mögé utasítja, hiszen az országnak a Tigris és az Eufrátesz révén két gyönyörű folyója, több sivataga és 10 ezer történelmi városa van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását