2024. április 19. - Emma

Ahol kötelező kosarat adni

Kedd éjjel egy Cleveland-Boston találkozóval kezdetét vette az idei NBA-szezon. A tavalyihoz hasonló egetrengető változásokon egyik csapat sem ment keresztül, de valószínűleg pont az apró dolgokon fog eldőlni egy-egy playoff hely sorsa. Mindeközben szép c
2008. október 29. szerda 11:59 - Ádám Péter
Az előző idényben a Boston Celtics összerántott egy igazán ütőképes kis csapatot, majd minden előrejelzés ellenére meg sem állt a bajnoki cím begyűjtéséig. Sokaknak pedig egyenesen nosztalgiázniuk támadt kedvük a Lakers-Celtics nagydöntő láttán. Ha a nyolcvanas évek nagy összecsapásai talán már nem is térnek vissza, semmi sem zárja ki, hogy az idén is megismétlődhessen a már klasszikusnak számító párosítás.

Keleten a helyzet változatlan

Az elmúlt 10 év NBA bajnokai
2008 Boston Celtics
2007 San Antonio Spurs
2006 Miami Heat
2005 San Antonio Spurs
2004 Detroit Pistons
2003 San Antonio Spurs
2002 Los Angeles Lakers
2001 Los Angeles Lakers
2000 Los Angeles Lakers
1999 San Antonio Spurs
A Celtics tavaly „bankot robbantott” és Paul Pierce mellé Bostonba hozott olyan bejáratott neveket, mint Kevin Garnett és Ray Allan. Körítésnek pedig igencsak jó játékosok kerültek a megfelelő posztokra,. Így nem csoda, hogy 66-16-os átlaggal hozták az alapszakaszt, majd a bajnoki gyűrűk is a Celtics játokosainak ujján landoltak.

Természetes, hogy az idén is hasonló babérokra vágynak Bostonban, azonban kérdéses mennyire sikerül mindezt megvalósítani. A nagy hármas valószínűleg hozza majd a formát, de az igazi kulcsember, az irányító Rajon Rondo lesz, aki az előző szezonban már megvillantotta mire is lehet képes. Ha most végre stabilan teljesít majd a magasabbik színvonalon, akkor a Celtics magabiztosan menetelhet a csúcsra. Aki viszont hiányozni fog Doc Riversnek, az James Posey, aki szinte mindig biztos pontnak számított a kispadon, de idén a Hornets csapatát fogja erősíteni.

Csupán két csapat látszik elég összeszedettnek ahhoz, hogy megszorítsa az alapszakaszban a Bostont. A Detroit lenne az egyik jelölt, míg a másik a Cleveland Cavaliers. Az utóbbi csapatnál valószínűleg már azon pánikolnak, hogy mi fog történni 2010-ben, amikor is lejár LeBron James szerződése a klubnál, és hirtelen kiderül mennyit is ér valójában a csapat. A Pistons viszont megint a régi, jól bevált gárdára alapozza az idényt. A Billups-Wallace-Prince-Hamilton négyesfogat minden bizonnyal behúzza majd a Detroit szekerét az alapszakasz egyik kiemelkedő helyére, de kérdéses, hogy a már harmincas éveiket taposó sztárok 2004 után ismét bajnoki címhez juttatják-e a csapatot.

Természetesen játszanak más csapatok is keleten, egy-két játékos jött ide, ment oda, mint ahogy Elton Brand is a Sixershez került, vagy éppen a Chicago Bullsnak sikerült megfognia az isten lábát Derrick Rose személyében, aki az egyik legnagyobb tehetségnek számít mostanság. A már régóta vergődő New York Knicks edzőváltással próbálkozott megmenteni a végső hanyatlástól a csapatot. A totális csődöt mondó Isiah Thomast Mike D’Antoni váltotta a vonal mentén. Az új arcok valamelyest megdobják majd a klubok ázsióját, de nem valószínű, hogy beleszólhatnak majd a „nagyok” dolgába.

Erős nyugat újra támad

Az elmúlt 10 év alapszakasz MVP-i
2008 Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)
2007 Dirk Nowitzki (Dallas)
2006 Steve Nash (Phoenix)
2005 Steve Nash (Phoenix)
2004 Kevin Garnett (Minnesota)
2003 Tim Duncan (San Antonio)
2002 Tim Duncan (San Antonio)
2001 Allen Iverson (Philadelphia)
2000 Shaquille O’Neal (Los Angeles Lakers)
1999 Karl Malone (Utah)
Míg keleten csak két-három csapat várható, hogy eljusson a végsőkig, addig a nyugati csapatoknál többen is bejelentkezhetnek erre a posztra. Mindközül a tavalyi döntős Los Angeles Lakers tűnik a legerősebbnek. A múlt évi csapathoz ugyan nem érkezett semmilyen jelentősebb erősítés, viszont felgyógyult sérüléséből a center, Andrew Bynum, aki komoly erőt jelent majd a palánk alatt. Együtt Bryanttel és Paul Gasollal végre pályára léphet a nagy hármas. Lamar Odom viszont minden bizonnyal a kispadra fog szorulni.

Ha az utóbbi pár év NBA bajnokainak listáját vesszük alapul, akkor a San Antonio Spurs biztosan elhódítja az idén a trófeát. De ha csak a reális esélyeket nézzük, akkor is jó eséllyel indulhatnak neki a hosszú bajnoki sorozatnak. A Spurs szinte semmit sem változtatott a keretén, és ha Manu Ginobili rendben lesz, akkor a csillagos ég lehet a határ Gregg Popovich gárdája számára.

A harmadik biztos befutó a tavalyi idény meglepetéscsapata a New Orleans Hornets lehet. Byron Scott az elmúlt szezonban az év legjobb edzője volt, na és ott van még Chris Paul a csodagyerek, aki az alapszakasz MVP címéért is harcba száll majd. Erősítésnek pedig megérkezett James Posey a Celticsből.

A Dallas és a Phoenix még mindig próbálnak magukhoz térni a legutóbbi átigazolási időszak pofonjaitól. Jason Kidd és Shaquille O’Neal elhozatala nem váltotta be a nagy reményeket a két csapatnál, azóta viszont egyik klubnál sem történt semmi érdemleges. Azt leszámítva, hogy D’Antoni, a Phoenix edzője a Knickshez távozott. A Houston ezzel szemben Ron Artestet hozta segítségül, egyenesen a Sacramento Kingstől. Artest így csatlakozhat Yao Minghez és Tracy McGradyhez, hogy a Rockets a tavalyinál előrébb végezhessen. A Utah Jazz valószínűleg ebben az idényben is erős lesz, a Portlandnál pedig végre bemutatkozhat Greg Oden, aki sérüléssel töltötte az elmúlt szezont.

Európába menni jó

A nagy pénzek lassan-lassan az európai topligákba csábítanak néhány nem is rossz játékost az NBA-ből. Carlos Arroyo az Orlando Magic irányítója a Maccabi Tel-Avivnál landolt 2,5 millió dollár ellenében, de az igazi nagy durranás Josh Childress leigazolása volt. Az Atlanta Hawks játékosáért 33 millió dollárt perkált le a görög Olimpiakosz vezetősége. Rajtuk kívül még néhány, az NBA-ben kenyerét kereső, bár európai játékos tért vissza, hogy zsíros szerződésekkel dobja fel a hangulatát. Mindennek a csúcsát viszont az a hír jelentette, miszerint egy görög csapat rekordösszeget fizetne azért, hogy Kobe Bryant náluk pattogtasson.

Az európai vezető ligák (görög, olasz, spanyol) elit csapatai egyre erősebbek lesznek, a nagyarányú külföldi leigazolások miatt. Nem csoda, hogy az előszezon alatt európai vendégjátékra átugró NBA-csapatok az idén már csak egymás ellen voltak hajlandóak játszani, így elkerülve, hogy megalázó vereséget szenvedjenek egy-egy európai klubtól.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását