2024. május 10. - Ármin, Pálma

A fogyást fejben kell elkezdeni

A fogyókúra a fejben kezdődik a tekintélyes berlini Humboldt egyetem sporttudományi intézetének legfrissebb, szerdán nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint.
2008. október 29. szerda 13:14 - Hírextra
A közelmúltban megdöbbentő adatok leplezték le a német társadalom "túlsúlyosságát", s ennek keretében azt, hogy a német férfiak és a nők, s még aggasztóbb módon a gyermekek nagy hányada kövér. A berlini kormány rögtön ezután hivatalos programban üzent hadat az egészségtelen táplálkozásnak és a mozgáshiánynak, külön súlyt helyezve a felvilágosításra.

A Humboldt egyetem intézete ezek után dolgozott ki egy speciális tervet a fogyókúrára, ami a szigorú diétát és a sportot egyaránt magában foglalja. A szakértők a mentális felkészülésre helyezték a fő hangsúlyt, utalva arra, hogy mindenféle fogyókúra "a fejben kezdődik", azaz a gyökeres életmód-változtatás és ennek keretében az egészséges táplálkozásra, valamint a rendszeres mozgásra való áttérés a szükséges mentális beállítottság nélkül kudarcra van ítélve.
Az egyetem kutatói, tanárai és pszichológusai mindennek alátámasztására több tanfolyamot indítottak, s azt ígérték, hogy minden érdeklődő rendelkezésére állnak.

Szakértők egy másik csoportja ezzel egy időben a farkasétvágy és a nassolás ellen indított harcot. Az ország legnagyobb példányszámú napilapjában, a Bildben megjelent nyilatkozatukban utaltak arra, hogy a mindennapi hajsza, a munkahelyi stressz és a csalási boldogtalanság áll a rendkívül veszélyes és egészségtelen falánkság mögött. Ami azután - egyfajta lelki vigaszként - kekszben, csokoládéban és chipsben, majd pedig villámgyorsan kilókban ölt testet.

A szakértők jó tanácsokkal is előálltak, például azzal, hogy minden érintett tartson állandó készenlétben egy fogkefét. A mentolos fogkrém és szájvíz ugyanis megszünteti a vágyat elsősorban az édességre. De az éhségérzetet csökkenti a rágógumi is. Különösen a gyümölcsízűek - legalábbis a szakértők szerint - valódi cukorkával, illetve csokoládéval érnek fel.
Hasonlóan bölcs tanács, hogy ha valaki nagyon éhes, az evés helyett inkább meleg vizet igyon. Ráadásul az apró kortyokban fogyasztott meleg víz nem csupán az éhségérzetet csökkenti, de egyben tisztítja is a testet a különböző méreganyagoktól.

Segíthet az is, ha egy szenvedélyes nassoló az édességet - önvédelemből - a hűtőben tartja. A jéghideg csokoládé és keksz ugyanis messze nem ízlik annyira, mint a természetes hőfokú, ezért például a frizsiderből kivett csokiból már egy falat is elegendő. A szakértők esküsznek erre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását