2024. május 3. - Tímea, Irma

Országos hálózat a látássérülteknek

83 000 látássérült ember él közöttünk; évente mintegy 4000 új látássérültté váló személy rehabilitációjára lenne szükség. Ezzel szemben 2005-ig évente alig 70 fő jutott ellátáshoz Budapesten, míg vidéken egyáltalán nem volt elérhető a látássérült emberek
2008. október 28. kedd 08:08 - Hírextra
A tarthatatlan állapotot felismerve, a szociális tárca 2005-ben indította el a szolgáltatás fejlesztése érdekében pályázatsorozatát, 2007-től már a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bevonásával.

Az idei év jelentős változást hozott: a korábbi 3 szervezet mellé 5 civil szolgáltatót sikerült bevonni a fejlesztésbe. 2008 év végéig összesen 440 ügyfelet látnak el a budapesti, győri, kaposvári, szegedi, debreceni, miskolci székhelyű szolgáltatók.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium fejlesztési tervei alapján 2013-ig régióközpontok, majd megyei kirendeltségek hálózatának létrehozásával fedik le a ma még ellátatlan térségeket. A fejlesztés végére régiónként évente legalább 450 látássérült személy elemi és foglalkozási rehabilitációját végezhetik el, ami a 7 régiót tekintve 3150 fő fejlesztésére ad lehetőséget - ez a 2005-ös kezdeti kapacitás negyvenötszöröse, az évente keletkező igények 80%-a.

Erre a célra a rehabilitációt végző szervezetek 2008-2013 között 5,3 milliárd Ft támogatásra pályázhatnak, amelynek forrását az európai uniós TÁMOP és TIOP program biztosítja.

Az elemi rehabilitáció az egészségügyi rehabilitációt követi a látássérült személyek ellátásában, ekkor készítik fel őket az önellátásra, közlekedésre. A következő állomás a foglalkozási rehabilitáció, ami esélyt ad a munkavállalásra.
Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását