2024. április 27. - Zita

Napirend előtt

A régészeti szakszolgálat tevékenységéről, az elektronikus befogadás évéről, a felelősségvállalásról, valamint új mezőgazdasági politika kialakításának szükségességéről beszéltek a képviselők kedden napirend előtt a parlamentben.
2008. október 28. kedd 10:27 - Hírextra
Gulyás József (SZDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy másfél évvel ezelőtt módosította az illetékes szaktárca a régészeti lelőhelyek feltárásáról szóló rendeletet. A rendelet létrehozta a régészeti szakszolgálatot, melynek célja az volt, hogy a régészeti hatástanulmányok készítését gyorsabban, hatékonyabban végezze. A szakszolgálat azonban az örökségvédelmi munkát a korábbinál drágábban, lassabban végzi el - tette hozzá.

Mint kiemelte, a régészeti szakszolgálat önállóan, az illetékes múzeum nélkül nem tudja a feladatokat ellátni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány nem dolgozott ki egységes nemzeti régészeti stratégiát, és központi raktárfejlesztés sem történt.

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális államtitkára közölte: a régészeti szakszolgálat létrehozására szükség volt. Mint kiemelte, a szakszolgálat belépésével a teljes munkafolyamat központi koordinációval történik, a lelőhely felderítésétől a régészeti megfigyelésig.
Pettkó András (MDF) arról beszélt, hogy az Európai Unió 2008-at az elektronikus befogadás évének tekinti. Hozzátette: az EU pályázatot is kiírt a témára, amelyen két magyar program is a döntőbe jutott: az e-Magyarország program, és az informatikai érdekegyeztető fórum, amely évek óta megrendezi az unoka-nagyszülő informatikai versenyeket.

Hangsúlyozta, hogy az MDF kiemelten fontosnak tartja a civil szervezetek támogatását. Mint mondta, hiba, hogy a kormány az informatikai irányítást több szervezetbe tagolja.
Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal feladat- és hatáskörrel rendelkező államtitkára kiemelte: az informatika egy kormánybiztos irányítása alá került és sikeresnek bizonyult a parlamentben felállított e-befogadásügyi eseti bizottság létrehozása is.

Utalt arra, hogy az MDF kezdeményezésére átalakult a magyar elektronikus fizetési rendszer. Hangsúlyozta azt is: a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatot írt ki, amelynek eredményeképpen két új mobilszolgáltató is létrejöhet Magyarországon.

Lukács Tamás (KDNP) felszólalásában azt hangsúlyozta: a felelősség tetteink következményeinek vállalása, a jószándék sem tesz jóvá vagy jogossá egy önmagában helytelen cselekedetet. Véleménye szerint van politikai, erkölcsi jogi, kormányzati és parlamenti ellenzéki felelősség. Utalva a miniszterelnök őszödi beszédére,azt mondta: Gyurcsány Ferenc nem vállalta tetteiért a felelősséget. A parlamenti ellenzéki felelősségről szólva kifejtette: a közös felelősségvállalás feltétele a célok meghatározása, és az azokban való egyetértés. Feltette a kérdést ugyanakkor: hány ellenzéki javaslatot vett a parlament napirendre?

Az ellenzéki képviselő felszólalására a kormány részéről senki nem kívánt reagálni.
Turi-Kovács Béla (Fidesz) kiemelte: a válság legsúlyosabb következményeit azoknak kell elszenvedniük, akik bérből, fizetésből élnek. Hozzátette: vannak olyan falvak, ahol az ott élők nyolcvan százaléka nem rendelkezik munkahellyel.

Ha már a második generáció is úgy nő fel, hogy nincs munkája, akkor a munka iránti igény is megszűnik - jelentette ki.Közölte: új mezőgazdasági politika kialakítására van szükség Magyarországon, és kiemelte az állattenyésztés nehéz helyzetét.A felszólalásra a kormány képviselője nem reagált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását