2024. március 29. - Auguszta

Hulla, kábszer és csőbomba

A világ legszeretetreméltóbb csirkefogói – szokták mondani a magyar sportolókra. A csőbomba a csomagtartóban azonban mégiscsak sok. Verekedő, részeg válogatottak, drogügyletbe keveredett rosszfiúk, csempészés és a többi bűnös dolog – a Hírextr
2008. október 28. kedd 07:29 - Gedei Szilárd


Mielőtt rátérnénk modern korunk hőseire, akik bizony sokszor nem csak a mindenkori sportpályán ügyeskednek, s nem csak a versenyeken és edzéseken adják ki a gőzt, érdemes megnézni, hogy miért is érdemelték ki a legnagyobb zsiványok megtisztelő címet a magyar sportemberek. Ügyeskedésben ugyanis volt kitől tanulni: a szocializmus korlátait át-átlépő nagy elődök nagyjából minden létező fogást kitaláltak és alkalmaztak is, amivel szert tehettek egy kis mellékesre. A cséndzselés és a seftelés még hagyján, de egy ezeknél veszélyesebb fogást, a csempészést is mesterfokon űzték a daliás magyar atléták.

Guruló narancsokkal kezdődött

Nem adódott ugyanis számolatlan lehetőség az előző rendszer hazánk fiának, hogy külföldre utazzon – igyekeztek is minden "árubeszerzési" lehetőséget megragadni. Ezek a fogások azonban inkább tűnnek ma már jópofa zsiványságnak, mint véresen komoly bűncselekménynek. Történt egyszer, hogy a magyar jégkorong válogatott egy svájci tornáról érkezett haza a Keleti pályaudvarra, amikor a csapattagok úgy döntöttek, jobb lesz nekik, ha az út során beszerzett nem kevés (és bizony itthon kétes eredetűnek számító) árut inkább a vonat alá rejtik a buzgó ellenőrök elől. Már csak megfelelő ürügyet kellett találni, hogyan is szedik majd ki onnan, ha tisztává válik a levegő. Magyar sportolókról lévén szó azonban pillanatok alatt kitalálták a tutit: a külön az erre a célra vásárolt kosárnyi narancsot véletlenül a sínek közé borítva szedik majd elő a szajrét. Csakhogy. A be nem avatott öreg csapatvezető szempillantás alatt összekapkodta a szétgurult gyümölcsöket és fuccsba ment a nagy terv.

Bombát gyártanak, kendert termesztenek

O. J. Simpson sem úszta meg
Bűnösnek találta egy Las Vegas-i esküdtszék fegyveres rablásban és emberrablásban, valamint több más erőszakos bűncselekményben O. J. Simpson egykori amerikaifutball-sztárt.
A büntetést december 5-én szabja ki a bíróság. A 61 éves Simpson akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Elmarasztalták 54 éves vádlott-társát Clarence Stewartot is.
Az esküdtek, akik maratoni, 12 órányi tanácskozás után hozták meg döntésüket, a vádiratban szereplő összes vádpontban elmarasztalták mindkét vádlottat.
Simpsont és Stewartot már a tárgyalóteremben őrizetbe vették és megbilincselve elvezették, a büntetés kihirdetéséig nem helyezik őket szabadlábra.
A pert azért indították, mert 2007. szeptember 13-án az egykori sportoló öt társával együtt betört egy Las Vegas-i szálloda szobájába, és az ott lakó emléktárgy-kereskedőktől fegyverrel a kezükben több ezer dollár értékű sporttrófeák átadását követelték. Simpson mindvégig azt állította, hogy tőle ellopott emléktárgyakat akart visszaszerezni, s hogy nem társai nem használtak fegyvert. (inforadio.hu)
Persze a benzinnel töltött csőbomba messze nem olyan vicces, mint néhány szétgurult déligyümölcs. Tölgyesi Krisztián neve Sydneyből lehet ismerős a sportrajongóknak, manapság viszont már úgy néz ki bombákban utazik az egykori cselgáncsozó. A 33 éves ex-olimpikont egyébként már régóta figyelték a hatóságok, szélsőséges szervezetekkel állt ugyanis kapcsolatban. Szerencsére a bombái maradtak a csomagtartójában, a Nemzetbiztonsági Hivatal pedig elkönyvelhetett egy ippon-győzelmet a rossz útra tévedt judokával szemben.

Nem csak barkálcsolni kedvelő "hobbibombagyártó" sportolók akadtak azonban az elmúlt években: Farkas Péter a birkózás mellett például imádott kertészkedni. Kedvenc időtöltését azonban nem nézték jó szemmel a szomszédai, meg amúgy is: a kender igényes növény, kell neki az energia. A horribilis villanyszámla szemet szúrt, így már csak a rendőrök takaríthatták be Budapest eddigi legnagyobb felfedett ültetvényét. Az olimpiai bajnok családi vállalkozás keretében vitte az üzletet, manapság viszont legfeljebb a kaktuszait gondozhatja takaros kis cellájában.

Az anyag vonzásában

Olyan is akad, aki világéletében jófiú volt, a magánéletében és a medencében is. Nem mellesleg szintén olimpiai bajnok. Kósz Zoltán tavaly novemberben tartott haza autóval egy születésnapi buliból, amikor az Alagút utcánál félreállították a rend éber őrei. A hajnali három órakor megejtett szondáztatás nem igazán ízlett a kissé spicces bajnokunknak és az anyósülésen utazó másik pólósnak, Petőváry Zsoltnak sem: a vége csak az őrsön befejezett lökdösődés, s nem mellesleg egy nagyszerű sportember saját szobrának ledöntése lett. Ez azonban még mindig nevezhető egy görbe éjszakának, mint bűncselekménynek.

A legtöbb rossz útra tévedt sportolónknak egyébként a drogokkal gyűlik meg a baja. Balgovits Gábor válogatott kenus még 2003-ban bukott le: heroint találtak nála. A börtönből szabadulva azonban új életet kezdett és teljes kontroll alatt él. De már nem élsportoló. A srác egyébként azzal védekezett, hogy nem volt pénze, azért vállalta a dílerkedést. Ezen a ponton pedig el is érkeztünk a magyar sportolók egyik legnagyobb tragédiájához: nem tud mindenki megélni belőle. S itt most nem a hobbiszinten jégkorongozó Viszkis rablóra gondolok, hanem azokra a kemény fiúkra, akik sikeres sportolóként lettek közismertek.

Sztáreffektus és sikertelenség

Akinek sikerült a visszatérés
Kevesen vannak, akik a már-már kilátástalan bűnökkel teli életüket mégis egyenesbe tudják rántani, Gera Zoltán azonban ilyen. A Fulham válogatott labdarúgóját nem sok választotta el attól, hogy drogos, szipuzós utcagyerekből ne legyen más, mint drogos, bűnöző felnőtt. Neki a vallás segített (a Hit Gyülekezete felekezet aktív tagja már évek óta), bár bevallottan hajszálon múlt a karrierje.
Persze mindenki követ el egy-két hibát az életben. A Hírextra által megkérdezett pszichológus szerint sportunk fekete bárányai a legtöbbször két ok miatt választanak maguknak bűnös utat. Az egyik, amikor a delikvens mindent elér az életben, fellép nála a sztáreffektus, és úgy érzi kitágíthatja szociális korlátait. A másik pedig pont az ellenkezője: amikor a sportoló nem tud érvényesülni, nem sikerül neki az áhított kiugrás. Na, meg persze ott vannak a drogok és az alkohol is: mindkettő "segít" a szerencsétlen sportembernek a nem annyira sportemberi jellemét előtérbe helyezni.

S akkor a temérdek pénzügyi csalásról, adócsalásról nem is beszéltünk: mert hát ugye akinek sok pénze van, az szeretné is, ha sok maradna. Ugyan a magyar sportolók rosszfiú felhozatala messze nem ér fel például az amerikaiakéval (OJ Simpson, az egykori amerikai futball sztár például a kilencvenes években még megúszott egy gyilkosságot, most azonban alighanem elítélik emberrablásért), de azért nálunk is akadnak szép számmal olyan sportemberek, akikre igazából nem is illik ez a kifejezés.

Nem mindegy ugyanis, hogy valaki egy hullát, kábszercsomagot, csőbombát vagy csak narancsokat gurigat maga előtt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását