2024. május 2. - Zsigmond

Dán fényképek 56-ról

Ajándék Dániából - Vagn Hansen dán fotóriporter felvételei az 1956-os forradalomról címmel nyílt kiállítás kedden a Magyar Nemzeti Múzeumban; a forradalom idején készült tucatnyi fotográfiát és a dán Billed Bladet hetilap példányait, amelyekben a képek er
2008. október 28. kedd 17:50 - Hírextra
Mint azt Mads Sandau-Jensen, a Dán Királyság nagykövete a kiállítás megnyitóján kiemelte: Dánia egy emberként követte Magyarország harcát a szovjet túlerővel szemben.

Az 1956-os események a dánokban felháborodást váltottak ki, amely humanitárius erőfeszítésekbe, tettvágyba csapott át, különös hangulatban folyt a gyűjtés a magyaroknak. Az iskolák bezártak, a gyerekek is segítettek, s a televízió minden este beszámolt a gyűjtés eredményéről. Három hét alatt több millió korona gyűlt össze, s a dán kormány határozott az első 1000 menekült befogadásáról is - idézte fel az 1956-os történéseket a dán nagykövet, emlékeztetve az összegyűlteket arra is, hogy a nemzetközi politika másként értékelte a helyzetet.

Finom humorral átszőtt beszédében kiemelte: a kiállításon két ember szerepel, a 15 esztendős Erika és a ma 94 éves dán fotós, aki élő legendává vált, hiszen képein nem csupán egy európai epizód, de a kamera mögött álló ember sorsa is kisejlik.

Henning Schultz, Koppenhágában élő földrajztudós, aki a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta a Billed Bladet példányait, elmondta: a hetilap november 13-i címlapján egy 15 éves kislány, Erika látható egy dobtáras géppisztollyal, s tekintete nem engedi el a néző tekintetét. Megható kép - hangsúlyozta Schultz, aki úgy döntött, megkeresi a fotón látható lányt. Helyette a fotóst, Vagn Hansen dán fotóriportert és fényképeit találta meg, majd felvette a kapcsolatot a budapesti Magyar Nemzeti Múzeummal, amelynek azonban nem volt pénze megvásárolni a fotográfiákat.

Henning Schultz közreműködésének köszönhetően két dán alapítvány megvette, majd a múzeumnak ajándékozta a 12 képet, amelyek 1956 novemberében készültek. A képek között található az Erikáról készült fotó is. Mint azt a földrajztudós elmondta, a kislány, aki Dániában ikonná, a bátorság és a remény szimbólumává vált, valószínűleg november 7-én vagy 8-án meghalt: amikor sebesülteket segített menteni, egy szovjet géppisztolyból halálos lövés érte.

Szikossy Ferenc, a múzeum főigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy kevés olyan 1956-os fotográfiája van az intézménynek, amelyet nem magyarok készítettek, ezért is fontos ez az anyag, hiszen más szemszögből, más nézetből világít azokra az eseményekre, amelyeknek mi magyarok részesei voltunk.

A dán fotóriporter, Vagn Hansen megdöbbentő felvételein megelevenedik többek között a harcok utáni Üllői út, a Köztársaság téri pártház ostromát követően a holttestek elszállítása, katonák és felkelők egy T-34-es harckocsin a romos Kilián laktanya előtt, meggyalázott holttest a Kenyérmező utcában, Mindszenty József hercegprímás és felkelők csoportjai is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását