2024. május 17. - Paszkál

Az emberi jogi bizottság nemet mondott a költségvetési tervezetre

Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága kilenc igen és kilenc nem szavazattal nem tartotta általános vitára alkalmasnak a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot keddi ülésén.
2008. október 28. kedd 17:05 - Hírextra
A tervezetet csak a kormánypárti képviselők támogatták, a jelen lévő fideszes, kereszténydemokrata és MDF-s képviselők egyöntetűen elvetették a javaslatot. A testület szabad demokrata tagja nem volt jelen az ülésen.

Varga József (Fidesz) a büdzsét bírálva kiemelte, hogy az jövőre 50 százalékkal kevesebb forrást szán a magyarországi cigányságnak. Mint mondta, a költségvetésben a telepek felszámolására egyáltalán nem különítettek el támogatási keretet. Ez vajon azt jelenti, hogy sikerült valamennyi telepet megszüntetni? - tette fel a kérdést.

Kifogásolta azt is, hogy a roma ösztöndíjakra szánt források 2004-hez képest a felére csökkennek, s kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a roma integráció évtizede program működik-e még egyáltalán.

Stratégiai célok megvalósításhoz szükséges összegek csökkennek, vagy szűnnek meg - összegezte véleményét Varga József, hozzátéve: a jövő évi költségvetés tervezete a cigányság számára elfogadhatatlan.

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) ezzel vitatkozott, mint mondta, attól, hogy költségvetési tételek megszűnnek, még nem szűnnek meg stratégiai irányok.

Összegzése szerint a bizottság hatáskörébe tartozó területek viszonylag jó pozíciót foglalnak el a költségvetési tervezetben. Reméli - mondta -, hogy ezt méltányolják majd az egyházak, hiszen a visszalépés lehetne lényegesen nagyobb is.

Endrész Katalin, a pénzügyi tárca főosztályvezetője reagálásban azt mondta, bár az ösztöndíjakra szánt források valóban csökkennek 2008-hoz képest, de ezeket az oktatási tárca Útravaló ösztöndíjprogramja kiegészíti. Hozzáfűzte: az uniós forrásokból pótolhatók azok az összegek, amelyek a költségvetésben nem jelennek meg.

Varga József erre válaszul kijelentette: az uniónak egyetlen olyan programja sincs, amely a magyarországi cigányságra vonatkozna. Nem az uniónak, hanem a magyar kormánynak kell a cigányság problémáit megoldania, s "nem fűnyíró elven" kell egy költségvetést megcsonkítani - jelentette ki az ellenzéki képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását