2024. április 18. - Andrea, Ilma

Magyar tudós nemzetközi elismerése

Kroó Norbert fizikust, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökét Willis E. Lamb-díjjal ismerték el.
2008. október 27. hétfő 17:08 - Hírextra
A Nobel-díjas Willis E. Lamb fizikus tiszteletére alapított elismerést 1998 óta ítélik oda a lézertudományokban és a kvantumoptikában elért kimagasló eredményekért. Évente két-három tudóst tüntetnek ki. Kroó Norbert 2009 januárjában veheti át az elismerést az Utah állambeli Snowbirdben rendezett kvantumfizikai konferencián.

"Ez egy nemzetközi díj, szakmai zsűri ítéli oda a lézerkutatásban és a kvantumelektronikában elért eredményeként. Most adják át 12. alkalommal a díjat, eddig 31 kutató részesült az elismerésben, a kitüntetettek között Nobel-díjasok is vannak. Az értesítés szerint a zsűri egyhangúlag ítélte oda a kísérleti kategóriában a díjat" - mondta Kroó Norbert az MTI-nek.

Hozzátette: azt a kevés időt, amit a szakmára tudtam fordítani így ismerték el.
"Vannak olyan elismerések, amelyeket az ember nagyon nagyra tart, ebben nincs diplomácia vagy tudománypolitika, ez szigorúan a szakma. Egy kutatónak fantasztikus érzés, ha ilyen elismerést kap" - emelte ki Kroó Norbert.

Ez év januárjában Kroó Norbert meghívott előadóként vett részt a kvantumfizikai konferencián Snowbirdben. Jövőre viszont vitaindító (keynote) előadást tart a konferencia plenáris tanácskozásán, s ahhoz kapcsolódóan szekcióülést is szervezhet hét kutató részvételével.
"Többek közt két fiatal munkatársamat viszem magammal, akiket most bevezethetek ebbe a közösségbe" - tette hozzá a fizikus.

Mint Kroó Norbert elmondta, a közelmúltban egy másik szakmai elismerésben is részesült: szeptember 25-én díszdoktorává avatta a dubnai Egyesített Atomkutató Intézet (Oroszország), amelynek 1968 és 1971 között az igazgatóhelyettese volt, majd néhány évig a Tudományos Tanácsának tagja volt.

Kroó Norbert kutatási területe a szilárdtestfizika, optika, és neutronfizika.
1958-tól az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) munkatársa, közben 1963-64-ben Svédországban dolgozik, 1968-71 Dubnában igazgatóhelyettes, 1971-81-ben a KFKI főosztályvezetője, 1981 és 1998 között a Szilárdtest-fizikai Kutatóintézet igazgatója.
1999-2005 között az MTA főtitkára, 2005 óta pedig alelnöke. 1991-93 között az Európai Fizikai Társaság alelnöke, 1993-95 között pedig elnöke volt. 2000 óta az Európai Tudományos Alapítvány kormányzótanácsának tagja.

Kroó Norbert 1964-ben szerzett kandidátusi, 1968-ban pedig doktori fokozatot. 1985-ben levelező tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia, 1990-ben pedig az MTA rendes tagja lett.
Kétszáznál több tudományos dolgozata, s több mint 40 szabadalma van.
Kroó Norbert munkásságát Akadémiai Díjjal (1970), Gyulai Zoltán-díjjal (1971), Pázmány Péter-díjjal (1995), Alexander von Humboldt-díjjal (1996) ismerték el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását