2024. április 29. - Péter

Aszpirinhoz hasonló vegyülettel beszélgetnek

A szárazság, vagy az extrém hőmérséklet miatt stresszelt növények az aszpirinhoz hasonló vegyületet lövellnek ki a levegőbe - állapították meg amerikai kutatók. Az érzékeny jelzőrendszer megfigyelésével sok károsodástól óvhatják meg a haszonnövényeket, er
2008. szeptember 19. péntek 11:28 - Hírextra
A metilszalicilát nevű anyag segíti a növényeket, hogy megelőzzék a károsodást és jelezzék a veszélyt egymásnak - mondta Thomas Karl kutatásvezető, a coloradói Nemzeti Atmoszférakutató Központ munkatársa.

"A növények aszpirinszerű vegyületek keverékét képesek előállítani, amelyek a biokémiai védelmükben és sérülésük csökkentésében fontos fehérjék képződését segítik elő" - magyarázta Karl.

Az acetilszalicilsavat, vagyis az aszpirint kezdetben fűzfakéregből állították elő, a kutatók tehát tudták, hogy növényi eredetű, ám most bizonyították először, hogy gáz formában is a levegőbe bocsátják a növények.

A Biogeosciences című szaklapban közzétett dolgozatukban leírják, hogy a jelenségre véletlenül bukkantak rá, amikor tavaly egy kaliforniai diófaligetben a levegőbe jutott illékony szerves vegyületek észlelésére állítottak fel mérőműszereket. Ezek a vegyületek az ipari szennyezéssel keveredve befolyásolják a helyi klímát.

A fáknak a mérések idején nagy szárazságot kellett kibírniuk. Az általuk kibocsátott metilszalicilát mennyisége a különösen hideg éjszakák, majd hirtelen melegedő nappalok idején volt a legmagasabb. A növények a levegőbe juttatott vegyületekkel egymásnak is jelzik az esetleges veszélyeket, azaz "távkommunikálnak".

A kilövellt metilszalicilát mérésével a mezőgazdászok és az erdészek már korai szakaszban észlelhetik az egyes növényeket fenyegető veszélyeket, származzanak akár rovaroktól, betegségektől vagy bármely más stresszhatástól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását