2024. május 8. - Mihály

Császár Antal kilépett a Fidesz frakciójából, de nem mozdul más irányba

Kilépett a Fideszből Császár Antal, a párt országos listáján mandátumot szerzett országgyűlési képviselő - közölte Cser-Palkovics András, a jobboldali párt helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2008. október 27. hétfő 14:21 - Hírextra
Császár Antal az MTI kérdésére, hogy függetlenként a kormányoldalt vagy az ellenzéket segíti-e majd szavazataival, azt mondta: a Fidesszel kötött megállapodástól nem tér el, továbbra ennek alapján kíván politizálni, ellenzéki képviselőként. "Más irányba nem akarok elmozdulni" - fogalmazott.

Ugyanakkor Szathmáry Kristóf, aki Császár Antallal, Ékes Józseffel és Rácz Istvánnal együtt a 2007-ben egyesületté minősített Vállalkozók Pártja színeiben jutott be az Országgyűlésbe 2006-ban, a Fidesz listájáról, az MTI-nek azt mondta: megdöbbentek Császár Antal kilépésén, ami magányos akció, így ők nem követik ebben a döntésében. Szerinte Császár Antal egy "sértett ember", akit "megvettek kilóra a másik oldalról".

A Fidesz-frakcióból való kilépése okairól Császár Antal az mondta: a Fidesz nem tartotta be a Vállalkozók Pártjával 2006 februárjában kötött megállapodást, és nem utalta át az állami pártfinanszírozásból a megállapodásnak megfelelő 6 százalékot pártja számára. Mint mondta, egyáltalán nem kaptak a támogatásból, és ez a párt működésében is jelentős problémákat okozott.

Emellett Császár Antal azt is kifogásolta, hogy nem kapott elég felszólalási lehetőséget a Fideszben, nem tudott interpellálni és törvényjavaslatokat benyújtani.

Arra a felvetésre, hogy függetlenként a felszólalásra kevés idő áll majd rendelkezésére, Császár Antal azt mondta: függetlenként lesz majd felszólalási ideje, és hatékonyabban tudja képviselni a kis- és közepes vállalkozások érdekeit.

Az ügy háttere, hogy 2006 őszére kettős vezetés alakult ki a VP-ben. Császár Antal bírósághoz fordult mert szerinte párttársai egy általa nem szabályszerűnek tartott kongresszuson váltották le, és szavazták meg helyette elnöknek Herman Istvánt, a VP Heves megyei szervezetének vezetőjét. Közben azonban 2007 januárjában a bíróság egyesületté minősítette vissza a Vállalkozók Pártját, mert és két cikluson keresztül nem állítottak jelöltet.

Császár Antalt elmondása szerint a majd kétéves jogi eljárás után 2008. augusztusában a bíróság jogerősen a Vállalkozók Pártja elnökének mondta ki Herman Istvánnal szemben, és szerinte ismét kezdeményezni fogják a párttá alakulást.

Herman István az MTI-nek megerősítette, hogy a bíróság jogerősen Császár Antalt mondta ki elnöknek, ugyanakkor jelezte, hogy az üggyel nem kíván a továbbiakban foglalkozni. A Heves megyei Fidesz frakcióigazgatója ugyanis már 2007 áprilisában már megalakította a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártját, amelynek elnökeként tevékenykedik.

Herman István azt mondta: a Fidesz valóban nem utalta át a megállapodásban foglalt támogatást, de az is igaz, hogy 2006-ban nem egyesülettel, hanem párttal kötött szerződést. A politikus Császár Antal kilépéséről személyes véleményeként megjegyezte: "szavazatgyűjtés zajlik".
Császár Antal elmondása szerint, miután a bíróság 2008. augusztus 28-án javára döntött az elnöki posztot illetően Herman Istvánnal szemben, megkereste a Fidesz pártigazgatóját Kubatov Gábort, hogy találkozzanak, és rendezzék a támogatás ügyét, de erre eddig nem került sor.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: úgy látják, hogy a Vállalkozók Pártján belüli konfliktusok nagyon elmélyültek. Ezt ugyan sajnálatosnak tartják, de a VP belügyének tekintik. A fideszes politikus egyebekben nem kívánta kommentálni az ügyet.
Császár Antal 2006 óta 9 interpellációt nyújtott be az Országgyűlésnek, de egyikre sem került sor, emellett egy írásbeli kérdést tett fel. A politikus, aki a Gyümölcsszesz- és Pálinkafőzők Országos Érdekvédelmi Közösségének titkára, 2006 óta egy önálló indítványt jegyzett, az ötpárti egyetértéssel benyújtott pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslatot. A politikus 2006 óta négyszer szólalt fel a parlamentben: egyszer az előbbi törvényjavaslat vitájában, kétszer a 2007-es adótörvények vitájában, valamint a kiotói egyezményről szóló törvényjavaslat vitájában.

A képviselőnek mentelmi ügye is volt, 2006. június végén az Országgyűlés felfüggesztette mentelmi jogát egy 2004-ben indult büntetőeljárás miatt, amelyben szeszfőzdei tevékenysége kapcsán vádolták meg adócsalással és magánokirat-hamisítással.Császár Antal már a harmadik fideszes, aki 2006 óta kilépett a frakcióból és független képviselő lett, rajta kívül Lengyel Zoltán és Tóth András döntött így még 2007-ben.

A politikus kilépésével 138 fősre csökkent a Fidesz frakciója, míg a függetlenek már öten vannak: Gyenesei István függetlenként került a parlamentbe, de mára kormánytag, Tóth András és Császár Antal a Fidesz-frakcióból lépett ki, Vas János és Almássy Kornél az MDF-ből került a függetlenek közé, míg Lengyel Zoltán a MDF-be ült be a függetlenek közül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2008. október 27. 16:50
Persze.

A maszoposok utolsó rúgásainak vagyunk tanúi. Mivel pénzük van, úgy gondolják, valóban kilóra megvehetnek néhány jellemtelen figurát a parlametben. Ennyiben, igazuk is van. Valóban meg tudnak venni néhány pofát. Abban tévednek, hogy nem mennek vele semmire.

Ugyanis, a jövő nyári, EU parlamenti választásokig, esetleg ki is húzhatják. Az EU-s választások eredménye meg így is-úgy is elhozza nékik az igazság pillanatát.

Egy vereségnek meg azonnali következményei kell, hogy legyenek.
Ha még akkor sem hajlandóak tudomásul venni a társadalom akaratát, októberben egy pár százezres BÉKÉS tömeg fog elindulni ellenük....! És nem lesz az a rendőri erő, amely megállíthatja.....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását