2024. május 3. - Tímea, Irma

Újraírt történelem?

Háborús bűnöket követtek el az angol katonák az agincourt-i ütközet során - vélekednek francia történészek. A szakértők szerint az sem igaz, hogy az 593 évvel ezelőtt vívott csatában a franciák hatalmas túlerőben voltak V. Henrik angol király seregéhez ké
2008. október 26. vasárnap 12:27 - Hírextra
Túlértékelik az angolok az agincourt-i győzelmet - állítják francia történészek, akik szerint V. Henrik serege az ütközet során alattomos módon végzett az ellenség soraiban felvonuló nemesekkel. A szakértők, egy, a csata helyszínén és évfordulóján tartott konferencián azt is bemutatták, miféle nemtelen eszközökhöz folyamodott az angol hadvezetés.

"Az eltorzított tényeket igyekszik tisztázni ez a konferencia. Egész Franciaországból érkeztek szakértők, akik a csatával kapcsolatos tényeket vonultatnak fel, nem pedig pletykákat és találgatásokat" - mondta Cristophe Gilliot francia történész, az agincourt-i Középkori Történelem Múzeuma igazgatója.

"A legkevesebb, hogy azt mondjuk: az angolok tisztességtelenül viselkedtek. Tény, hogy a középkor erőszakos időszak volt, ám az angolok számlájára olyan tettek írhatók, amiket ma háborús bűnöknek neveznénk" - tette hozzá a szakértő.

Az V. Henrik vezette angol had 1415. október 25-én, pénteken ütközött meg a franciákkal az észak-franciaországi Calais-tól nem messze, és - főleg íjászainak köszönhetően - fölényes győzelmet aratott százéves háború leghíresebb csatájában.

A korabeli francia leírásokból kiderül, hogy a csatában VI. Károly király oldalán 9 ezer vándor lovag és 3 ezer, a környéken élő vett részt. Henrik is hasonló létszámú haddal érkezett a kontinensre, ám seregéből 3 ezren elestek a korábbi, harfleuri ostromnál, vagy vérhas végzett velük. Az angol krónikások eszerint tévesen állították, hogy az ütközetet 150 ezer francia ellen 6 ezer angol nyerte meg.

Cristophe Gilliot szerint azonban arra is muszáj emlékezni, miféle gaztetteket követtek el az angol katonák a csatában: a foglyokat egy csűrbe terelték, amit rájuk gyújtottak, Alencon hercegét pedig, aki Henrikre támadt, ám megadta magát, a király negyvenfős testőrsége kaszabolta össze.

Bár a konferenciára nem hívtak meg angol szakértőket, a La Manche-csatorna túlsó oldalán is akad, aki szerint túlzóan írtak a krónikák Henrik seregének diadaláról. Anne Curry, a Southamptoni Egyetem professzora szerint ennek oka az volt, hogy olyan benyomást keltsenek: "a bátor kis Anglia legyőzte a gonosz franciákat".
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását