2024. március 29. - Auguszta

Lecsapott a román sajtó az államfőnkre

Háromszéken folytatódott Sólyom László székelyföldi magánlátogatása. A romániai Realitatea hírtelevízió honlapján vezető hírként közölték Sólyom László Kézdivásárhelyen tett kijelentését, amely szerint a köztársasági elnök támogatja a romániai magyar nemz
2008. október 26. vasárnap 16:41 - Hírextra
A tudósításhoz hozzászóló mintegy két tucatnyi olvasó kivétel nélkül úgy értelmezte a kijelentést, hogy az autonómia Székelyföld Romániától való elszakadását jelentené, a magyar köztársasági elnök nyilatkozatával pedig lehullt a lepel: Magyarország Románia területi épségére tör.

A példa azt mutatja: nagyjából ennyit ért a román közvélemény az erdélyi magyar autonómiatörekvésekből, és itt tart a közös kormányüléseken is ápolt román-magyar megbékélés.

Sólyom László egyébként elmagyarázta, az autonómiának megannyi fajtája elfogadott együttélési modell Európa országaiban. Kijelentésében pedig semmi új nincsen: ugyanezt mondta a tavaly, amikor Traian Basescu román államfővel találkozott Bukarestben.

Újságírói kérdésre az államfő azt is elmagyarázta, hogy látogatása nem áll összefüggésben az öt hét múlva esedékes romániai parlamenti választásokkal; Markó Bélával a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, és Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével csak tájékozódó jellegű megbeszélést folytatott.

A köztársasági elnök székelyföldi magánlátogatásának szombati napját Háromszék látványosságainak a megtekintésére szánta. A Székely Nemzeti Tanács vezetőivel elfogyasztott reggeli után ellátogatott a gelencei Árpád-kori római katolikus templomba, és a csernátoni falumúzeumba.

Sólyom László Háromszék történelmi határait is felkereste: a ma már Bákó megyéhez tartozó Sósmezőn koszorúzta meg az első világháborúban itt elesett magyar, román és német katonák emlékművét.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

karesz1981
2008. október 26. 18:28
Egyetértek Sólyom László álláspontjával. Az egész jelenlegi útja nagyon fontos a székelyföldi magyar közösség számára. Köszönjük elnök Úr! Csak így tovább.
Kohn Roth Béla Manó
2008. október 26. 18:11
Bízd csak rá! Ő jó zsidó, úgy mint te meg én. ;)
Te is szoktál keverni? Egy-egy kosher szex alkalmával a nejeddel, igaz?
thurvj97
2008. október 26. 17:10
Bocsánat, de tisztában van a feladataival Sólyom. Itthon is kever,most már külföldön is. Nem kellene megállítani?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását