2024. április 23. - Béla

Sarkozy perel

Nicolas Sarkozynek nem tetszik a képmását viselő figura, ezért a francia köztársasági elnök mindenképpen el akarja tüntetni a piacról azt a könyvet, amelyhez az őt ábrázoló voodoo babát adják ajándékba.
2008. október 25. szombat 11:04 - Hírextra
Nicolas Sarkozy a saját képmásához való jogra hivatkozva perelte be a D&B könyvkiadót, mert az október 9-én olyan könyvet dobott a piacra, amely az afrikai eredetű voodoo varázslás módszereire oktatja az olvasókat, és amelyhez egy, a francia államfőt ábrázoló babát adnak ajándékba a hozzá tartozó tizenkét tűvel együtt. Az ügyet a párizsi bíróság tárgyalja.

A kiadó képviselője "erős túlzásnak" tartja a francia államfő reakcióját, mondván, az általuk kiadott, az interneten keresztül 12,95 euróért - azaz mintegy 3500 forintért - forgalmazott könyv és a hozzá tartozó baba csupán az emberek szórakoztatására szolgáló humoros alkotás.

A kiadó honlapján a kiadványt reklámozó szöveg azonban akár politikai hirdetésként is felfogható, hiszen azokhoz a vásárlókhoz szól, akik elégedetlenek Nicolas Sarkozy tevékenységével, akik "azt hitték, hogy a politikus ismét naggyá teszi Franciaországot", és most csalódottak.

"Immár késő szavazni, de sohasem késő szurkálni" felkiáltással a kiadó arra biztatja a leendő vásárlót, hogy álljon bosszút az államfőn, és a voodoo baba szakszerű szurkálásával "akadályozza meg, hogy még több kárt okozzon". Az indulat kellő fokozása érdekében a Sarkozy-babára olyan szavakat, kifejezéseket nyomtattak, amelyekkel az államfő korábban országos vihart kavart, mint például: "Több pénzért többet dolgozni" vagy "Csőcselék".

Azt, hogy a tűket pontosan hová és milyen módon kell beleszúrni, az afrikai varázslási módszert jól ismerő szerző magyarázza el a voodoo könyvben, amely egyébként Nicolas Sarkozy életrajzát is tartalmazza.

A kiadó az államfő volt ellenfeléről, Segolene Royalról is hasonló könyvet, illetve babát adott ki, de a szocialista politikus ügyvédjén keresztül jelezte: jót nevetett az ügyön, és nem indít eljárást.

Nicolas Sarkozy elődeitől eltérő eltökéltséggel igyekszik megakadályozni a személyét érő sértő megnyilvánulásokat. Egy vidéki bíróság november 6-án tárgyalja annak a globalizáció ellenes aktivistának az ügyét, aki az államfő egy nyári látogatása alkalmával olyan feliratot mutatott fel neki, amelyen az állt, hogy "húzz el szegény hülye". A férfit - akinek ügyvédje a demokráciára és a szólásszabadságra hivatkozva kéri ügyfele felmentését - akár ezer eurós pénzbüntetésre is ítélhetik.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását