2024. április 29. - Péter

Holnaptól itt a tél

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás Magyarországon, akkor kell hajnali háromkor két órára visszaállítani az órák mutatóit, így egy órával többet alszunk. A változás a Volánbusz és a Malév utasait nem, a MÁV három nemzetközi és öt belföldi járatát viszont
2008. október 25. szombat 10:35 - Hírextra
Szombatról vasárnapra virradóra hajnali 3-kor egy órával kell visszaállítani az órákat, ekkor ér véget ugyanis a nyári időszámítás. Az átállításkor a Volánbusznak és a Malévnek sem lesz közlekedő járata; a nemzeti légitársaság szóvivője, Németh Krisztina ugyanakkor elmondta: a téli időszámítás miatt több vonalon változik a menetrend.

Kifejtette: egyes járatok sűrűbben, mások pedig ritkábban járnak majd, mint nyáron, összességében a légitársaság heti 441, naponta 63 menetrend szerinti járatot üzemeltet majd. Több járat közlekedik majd Stockholmba és Göteborgba; előbbi városba a tavalyi téli menetrendhez képest heti plusz két járatot fog indítani a Malév, így összesen kilenc gép közlekedik majd hetente, melyek közül kettő reggeli és kettő délutáni járat, míg a többi öt éjszakázó. Göteborgba heti hatszor közlekedik majd a Malév, ugyanakkor megmaradnak a téli menetrendben a nyáron bevezetett kolozsvári és milánói járatok is; mindkét városba heti két járat közlekedik majd - közölte a Malév szóvivője.

A MÁV-nak viszont több járatát is érinti az óraátállítás - mondta Kavalecz Imre, a társaság sajtófőnöke.

Az óraigazítás hajnalán a nemzetközi vonatok közül a Bécs-Budapest-Bukarest-Budapest-Bécs útvonalon közlekedő Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az óraátállítás. A vonatok Békéscsabán, illetve Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket, körülbelül egy órát várakoznak.

A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád felől érkező budapesti járata Kiskunhalason várakozik a téli időszámítás szerinti indulási időre.

Azokat a kettő és három óra közötti belföldi személyvonatokat, amelyek menetrend szerint hajnali három óráig nem érkeznek meg a célállomásukra, a vonatindító állomások már a téli időszámítás szerint indítják - tette hozzá Kavalecz Imre.

A MAVIR mérési adatai szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 120-140 gigawattórával fogyaszt kevesebbet a lakosság.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását