2024. május 10. - Ármin, Pálma

Európa-zászló Csornának

Az Európa Tanács Európa-zászló díjjal tüntette ki a Győr-Moson-Sopron megyei Csornát az európai gondolkodás és szellemiség terjesztésének elismeréseként; a kitüntetést csütörtökön az Európa Tanács képviseletében Benno Zierer német politikus adta át Turi G
2008. október 23. csütörtök 20:46 - Hírextra
Csorna az idén egyedüliként nyerte el a kitüntetést - mondta köszöntőjében Benno Zierer. A politikus hangoztatta: az európaiság terjesztésének legfontosabb színterei a települések, amelyek csereprogramjaikkal hálót képeznek az egész kontinensen. Benno Zierer úgy vélekedett: Európa napjaink legnagyobb politikai építkezése, a tét pedig az egység megteremtése az egykor oly széttagolt kontinensen.

Strasbourg ezzel az elismeréssel tünteti ki Csorna és a testvérvárosok, a németországi Sinzing és a hollandiai Heumen polgárait - hangoztatta a politikus.

Az ünnepségen Csorna és a németországi Sinzing testvérvárosi kapcsolatainak kialakítása és elmélyítése érdekében kifejtett munkájáért Csorna városért emlékérem kitüntetésben részesítették a német város korábbi polgármesterét, Franz Xaver Wiesnert.

Mostanáig 19 város részesült az elismerésben, Magyarországon egyedül Csorna nyerte el ezt a díjat - mondta a zászló átvétele után a polgármester. A városban működő Európai Kapcsolatok Egyesülete sokat tett a kitüntetés elnyeréséért - tette hozzá Turi György.

Az ünnepségen a forradalomra és a megtorlásokra Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, egykori forradalmár emlékezett. Hangoztatta: október fénye az emberek lelkéből indult ki, és ez a fény töltötte be a lelkeket a szabadságharc napjaiban. A szónok keserűen szólt arról, hogy a világ Kelettől Nyugatig magára hagyta a hősiesen küzdő nemzetet. Akkor elárulták, ma kisajátítják - fogalmazott. "A júdáspénzen vett árulók akkor szolgaian levezényelték a kegyetlen megtorlást, ma pedig dobra verik nemzetünk vagyonát" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását