2024. május 2. - Zsigmond

Sarcol az átdolgozott költségvetés

Az átdolgozott költségvetési tervezet szerint 7,5 milliárd forinttal kevesebb juthat az állami költségvetésből védelmi kiadásokra. A szaktárca úgy véli, átcsoportosításokkal és takarékossággal megteremthetők a haderő jövő évi működésének és fejlesztésének
2008. október 22. szerda 17:50 - Hírextra
Az MTI érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium médiaosztályán szerdán azt közölték, hogy a szaktárca kiadási előirányzata 330,837 milliárd forint, amely a tervezett GDP 1,17 százaléka. A korábbi tervezet szerint 338,388 milliárd forint lett volna a szaktárca jövő évi költségvetése.
Hangsúlyozták, hogy az átdolgozás során a korábbinál kisebbre várt GDP-t figyelembe véve - átcsoportosításokkal és takarékossággal - megteremthetők a haderő 2009. évi működésének és fejlesztésének, a 10 éves haderőfejlesztési terv megvalósításának feltételei.

A 330,837 milliárd forintból a tárca saját bevétele 14,598 milliárd forint, amelyből 12,708 milliárd forint az OEP-támogatás. A költségvetési támogatás összege 2009-ben a zárolt fejezeti egyensúlyi tartalékkal együtt 316,2 milliárd forint, ez 14 milliárd forinttal több az előző évinél.

A szaktárca által megküldött dokumentumban az olvasható: noha az átdolgozás nyomán nominálisan változott az ágazat jövő évi tervezett büdzséje, annak szerkezete megőrizte az előző, korszerűsített struktúráját. Ennek fő célja a fejezeti szintű támogatások átláthatóságának, hatékonyságának biztosítása, amelyet a jelenlegi gazdasági helyzet még inkább megkövetel. A csökkenés ellenére biztosítottak az előzőekben kidolgozott tervezetben rögzített fő feladatok végrehajtásának forrásai, és nincs szükség a hosszú távú tervek átdolgozására, módosítására sem.

A minisztérium 2009. évi legfőbb törekvése, a csapatokra fordítható kiadások növelése továbbra is központi helyet kap a tárca átdolgozott, fejezeti szintű költségvetési tervében.

A szaktárca kiemelte, az új költségvetési tervben is megvan a fedezet arra, hogy a misszióban szolgálók járandóságát 10 százalékkal emeljék, ez már 2008. október 1-jétől visszamenőleg biztosított lesz (ezt megelőzően már 2008. július 1-jétől emelték 5 százalékkal járandóságukat).

Kitért arra: nagy figyelmet szentelt a Honvédelmi Minisztérium a költségvetés belső szerkezetének hatékonyabbá tételére, a támogatási rendszer átláthatóságára. Ennek megfelelően a védelmi kiadások tervezetéből egyértelműen kitűnnek a csapatokra, a Magyar Honvédség alakulataira fordítandó összegek. Az idén a fejezet címrendjében megjelenő új alcímek is tükrözik a csapatok ellátásának prioritását.

A honvédségi költségvetés fejezeteit illetően a személyi jellegű kiadások aránya 41,7 százalékra módosult, a működési költségek részaránya pedig 35,4 százalék. A fejlesztésre fordítható források aránya 22,9 százalék, így erre 2009-ben 77 milliárd forintot költenek.

A nemzetközi kötelezettségekre, a rendelkezésre álló források közel 10 százalékát fordítja a szaktárca, mely lehetővé teszi folyamatosan mintegy ezer magyar katona részvételét NATO-, EU-, ENSZ-, EBESZ- és egyéb missziókban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását