2024. május 14. - Bonifác

Kell a politikai elit példamutatása

A politikai elitnek magán kell kezdenie a takarékoskodást - hangsúlyozta Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója szerdán közzétett írásában.
2008. október 22. szerda 21:13 - Hírextra
"Magyarország komoly sebezhetősége miatt az államháztartási hiány további csökkentésének nincs alternatívája. A restrikció azonban nem párosulhat adóemeléssel, a kiadási lefaragásoknak pedig nem lehetnek kárvallottjai a humántőke-területek.

A politikai elitnek saját magán kell kezdenie a takarékoskodást" - fogalmazott a Világgazdaság Online vélemény rovatában megjelent írásában.Bartha Attila hangsúlyozta, hogy a kiadási oldalon mindent meg kell tenni a növekedési és a foglalkoztatási korlátok eltávolításáért.

Kifejtette, az egyedi vállalati támogatásokra, a piacvesztéstől sújtott ágazatok, érdekcsoportok megsegítésére ezúttal szinte semmilyen tér nem nyílik majd, de - mint folytatta - "az elmúlt két évben csökkenő-stagnáló bérekkel és nyugdíjakkal szembesülő, fogyasztását a devizahitelek felvételével úgy-ahogy szinten tartó lakosság életszínvonalának emelkedésére is aligha lesz mód".

Hangsúlyozta, hogy - ellentétben az elmúlt évek gyakorlatával - ezúttal csakis a humántőke területei (közoktatás, egészségügy) és a munkavállalási korlátokat lebontó intézkedések (a kistérségen, régión belüli közlekedés, lakásmobilitás ösztönzése) lehetnek a kiemelt területek.

Véleménye szerint a társadalmi csoportok döntő többsége egyelőre kooperatív: nyilvánvaló frusztráltsága, elkeseredése mellett is mértéktartóan viselkednek, hajlandónak mutatkoznak az újabb áldozatvállalásra.

"Ezt az önkorlátozást várjuk el a politikai elittől is" - hangsúlyozta a kutatási igazgató, aki szerint aligha halasztható tovább a fiskális kiadásokra és az államháztartási plafonra, a költségvetési tanácsra, valamint a képviselői fizetések befagyasztására és a számla nélküli költségelszámolás megszüntetésére vonatkozó törvények meghozatala.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását