2024. május 16. - Mózes, Botond

Gyurcsány: a kormány beáll a devizahitelezők mögé

A kormány a jövő héten megállapodást ír alá a bankszövetséggel arról, hogyan lehet a devizahitelesek helyzetét megkönnyíteni. A miniszterelnök szerdán a kormányszóvivő tájékoztatón elmondta: a tervek szerint a bankok saját maguk számára kötelező érvényű é
2008. október 22. szerda 14:53 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc közölte: három félemódon segíthetik a devizahiteleseket.Az első szerint az adós kérésére a törlesztési időszak megváltoztatható és meghosszabbítható a törlesztőrészletek rögzítése mellett.

A megállapodás másik pontja azt mondaná ki, hogy a jövőben legyen lehetőség a devizahitelek forinthitelre váltására, külön költség felszámolása nélkül. A harmadik könnyítő lépés arra adna lehetőséget az adós kérésére, hogy a bankok átmenetileg csökkentsék a havi törlesztőrészletet, illetve függesszék fel a törlesztési kötelezettséget.A megállapodás célja, hogy ne engedjük égbe szökni az adósok terheit - fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő elismerte, hogy az egyezség megkötése nem volt mentes a vitától. Gyurcsány Ferenc szerint a bankokat is kötelezi a társadalmi felelősségvállalás, az adósoknak jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázatokkal kell szembenézniük, mert a pénzügyi válság túlmutat a gazdaság szokásos kilengésein.

Nem kell a bankok magatartását kényszerítő normát alkotni, a kormány megállapodással is el tudta érni a devizahitelesek megsegítését. Ha ezzel a technikával nem sikerült volna, akkor "jogi kötőerővel kényszerítettük volna ki az együttműködést. Örülünk, hogy erre nem került sor" - közölte Gyurcsány Ferenc.

Az MTI kérdésére - a bankokat miként köti a megállapodás - a miniszterelnök azt válaszolta, hogy a kormány nem ajánlást fogalmazott meg a bankok számára, azzal nem érné be. A pénzintézetek saját maguk számára kötelező érvényű és betartandó új szabályokat alkotnak - közölte a kormányfő.

Mint mondta, azért nem szerdán, a megállapodás napján írják alá a dokumentumot, mert még rögzíteni kell, mi lesz az eljárás pontos menete, mire számíthatnak fel a bankok költségeket, mire nem, miként kell egyedi ügyeket kezelni.

Egyszerű, világos eljárás kell, ezt a kormány ki fogja kényszeríteni - szögezte le a kormányfő. Hozzátette: kedden késő este is egyeztetett a Pénzügyminisztérium és a bankszövetség, és szerda reggelre sikerült megállapodni.

Az MTI azon felvetésére, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a megállapodás pontos tartalmát, Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta, a dokumentum aláírása után, amelyre jövő héten kerülhet sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását