2024. április 20. - Tivadar

Vitatható az új Bush film

Vitathatónak nevezte az Amerika Hangja (VOA) rádió Oliver Stone új filmjét, amely George W. Bush elnökről szól.
2008. október 21. kedd 23:30 - Hírextra
Az elnök középső nevének kezdőbetűje után elnevezett W című film három héttel az amerikai elnökválasztás előtt került mozikba.

A VOA szerint az alkotás - amely akárcsak Stone két híres portréfilmje, a JFK és a Nixon, amelyeket a híres rendező szintén amerikai elnökökről készített - elsősorban azért vitatható, mert Stone nem ragaszkodik a tényekhez a történetben. Talán ennél is nagyobb probléma azonban, hogy a film egy még hivatalban levő elnökről kísérel meg pszichoanalitikai képet nyújtani.

A W mély belső konfliktusokkal küzdő emberként ábrázolja Busht, az egyetemista évektől egészen az iraki háborúig nyomon kíséri életét. Josh Brolin egy olyan Busht alakít, aki idealista, de hiszékeny, tanácsadói félrevezetik. A filmben egy olyan Busht ismerhetnek meg a nézők, akik ösztöneire és érzelmeire alapozva hozza meg döntéseit. Imádja a sportokat, kitűnő baseball-edző lehetett volna belőle, de Stone sugallata szerint környezete, és különösen az apjához fűződő viszony végül is más irányba terelték.

Az apa-komplexussal küzdő Bush mindenben az idősebb Bush jóváhagyását keresi, aki magasabb intellektusú nála és megvető véleménnyel van fiáról. Az ifjabb Bushból öntelt elnök lesz, aki megválik azoktól a tanácsadóktól, akik nem értenek egyet vele, és azokra hallgat, akik legyezgetik hiúságát - így állítja be legalábbis Oliver Stone, aki szerint a filmet alapos forráselemzés előzte meg.

Mint a VOA megállapította, Stone több filmjéhez hasonlóan a W is éles bírálatokat váltott ki mind a kritikusok, mind a nézők körében, elsősorban azért, mert egy hivatalban levő elnök pszichéjébe igyekszik belelátni. A választás előtt bemutatott film nem áll sem a republikánusok, sem a demokraták oldalára, azt az üzenetet hordozza a milliók életéről döntő Bush elnök tragikus figuráját láttatva, hogy az elnökválasztást komolyan kell venni - hangzott a rádió ismertetése.

"Jó, ha az emberek a választás előtt átgondolják, kit választottak nyolc éve, és hova jutott az ország" - mondta korábban a háromszoros Oscar-díjas hollywoodi alkotó, olyan korszakos filmek rendezője, mint A szakasz, a Született július 4-én, a JFK - Nyitott dosszié, továbbá a Nixon és a Tőzsdecápák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását