2024. május 2. - Zsigmond

Szekeres: '56 eszméje bennünk él tovább

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméje tovább él bennünk, és ma, biztonságosabb körülmények között is szükség van honvédekre - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a tárca október 23-a alkalmából tartott ünnepségen kedden Budapesten.
2008. október 21. kedd 18:27 - Hírextra
A tárcavezető ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy olyan elismeréseket adhat át, amelyek az önzetlenséget, a kitartó társadalmi munkát honorálják. A honvédség által nyújtott társadalmi munkára még ma is szüksége van az országnak, ez a munka fontos és értékes - emelte ki Szekeres Imre.

A katonaság minden korban és államban embert formáló intézmény - mondta a tárcavezető -, hiszen egy férfiember életében a katonai szolgálat fordulópont volt a XIX. században és fordulópontot jelentett egészen 2004-ig, a kötelező sorkatonaság eltörléséig.

A honvédek feladata a haza védelme; ez volt 1848-ban és ez volt 1956-ban is - közölte Szekeres Imre, hozzátéve: a haza védelme és a honvédelem eszméje "jó kezekben van" a mai professzionális hadseregben is.

A hadsereg 160 év alatt újabb feladatokat is vállalt. A biztonság és a demokrácia védelme immár szövetségeseinkkel együtt a NATO minden tagállamának közös érdeke és közös törekvése" - mutatott rá a honvédelmi miniszter. Nemcsak ,48-ban és ,56-ban volt szükség arra, hogy a haza jó kezekben legyen, hanem most is - mondta, hozzátéve, szükség van hazafiakra, áldozatvállalásra, áldozatkézségre ma is, a biztonságos körülmények között.

Szekeres Imre október 23-a alkalmából kitüntetéseket adományozott.Mások mellett Tatai Tóth András országgyűlési képviselő, a Honvéd Bajtársi Klub tagja, Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke és Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság Büntetőkollégiumának vezetője vehetett át I. osztályú honvédelemért kitüntető címet.

Szenes Zoltánt, a Magyar Honvédség korábbi vezérkari főnökét, nyugállományú altábornagyot vezérezredessé, Kovács Árpád vezérőrnagyot, a legfőbb ügyész helyettesét, katonai főügyészt altábornaggyá nevezte ki október 23-ai hatállyal a köztársasági elnök a honvédelmi miniszter előterjesztésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását