2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán: miniszterelnök-csere kell

Orbán Viktor szerint a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak, az MSZP-nek gondoskodnia kell arról, hogy cselekvőképes vezető álljon az ország élén. A Fidesz elnöke, miután a Budapest Értéktőzsde vezetőivel tárgyalt kedden, arról is beszélt, h
2008. október 21. kedd 16:43 - Hírextra
A Fidesz elnökét Cselovszki Róbert, a BÉT megbízott elnöke, Mohai György, a BÉT vezérigazgatója és Tóth Attila vezérigazgató-helyettes fogadta, a pártelnököt Matolcsy György volt gazdasági miniszter, Varga Mihály Fidesz-alelnök, valamint Járai Zsigmond volt jegybankelnök és Szapáry György volt jegybanki alelnök kísérte el.

Orbán Viktor a több mint egyórás találkozó után a kormány devizahitelekkel kapcsolatos elképzeléseire vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta: nem érti az ütemezést, mert ebben a pillanatban még kezelhetőek a devizahitelek. Szerinte azzal viszont, hogy a kormány bejelenti, hogy a devizahitelek válságba fognak jutni, azt jelzi előre, hogy a forint tovább fog gyengülni.

"Ha persze a forint beszakad, akkor szükség lehet olyasmire, amin a kormány most töri a fejét, de lehet, hogy már tudnak valamit a forint jövőjével kapcsolatban, amit mi még nem" - jegyezte meg.
Szerinte az elmúlt időszakban a kormányzat a forintot mesterségesen erős állapotban tartotta, ha viszont árfolyam a reális áron mozgott volna 250 és 260 forint között, akkor jelenlegi 274 forintos euróárfolyam nem keltené az összeomlás érzését, és nem alakult volna ki egy rossz pszichózis.

"A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak. Ezzel a bizalmi helyzettel, amiben most a miniszterelnök és kormány van, nem lehet a forint esését megakadályozni" - jelentette ki a pártelnök, aki szerint a bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, egy jobb vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság, megvédhető a forint is.

A pártelnök ezért azt kérte az MSZP-től, hogy sürgősen oldja meg a vezetési válságot, és gondoskodjon arról, hogy cselekvőképes vezető álljon az ország élén, mert a mostani vezetővel nem lehet elkerülni, hogy a forint megroppanjon, hogy a meginduljon a gazdaság visszaesése, hogy több mint 200 ezer ember állása veszélybe kerüljön.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva aggasztó jelnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Putyint. A pártelnök úgy fogalmazott: maga a hír "elég rosszul hangzik", "Izlandon is így kezdődött". Hozzátette: nyilván senki sem kívánja Magyarországon, "hogy a pénzügyi válság eredményeképpen Magyarország orosz kézre jusson", ezért még azelőtt meg kell oldani Magyarország bizalmi válságát, mielőtt a helyzet odáig súlyosbodna, hogy az oroszokon kívül másra nem lehet számítani.

"Ha mi magunk gerjesztjük azt a hírt, hogy felhívjuk Putyint, hogy devizahiteleket ütemezünk át, hogy világbankhoz fordulunk, ha mi magunk gerjesztünk magunk körül válsághangulatot, akkor lesz is válság" - fogalmazott a pártelnök, aki szerint a szocialista párt vezetői nem értik a válság a lényegét, csupa olyan intézkedést jelentenek be rossz ütemben, amelyek csak súlyosbítják a helyzetet. Hangsúlyozta: Magyarország mostani, katasztrófához közeli állapota nem következik a gazdaság helyzetéből, a magyar gazdaság sokkal jobb állapotban van annál, mint amilyen híreket készpénznek vesznek róla a világ pénzügyi központjaiban.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy "első lépésként egy 10 milliárd eurós növekedési programot kellene meghirdetni, amiből 5 milliárd euró az adócsökkentés, és 5 milliárd pedig európai uniós pénz".

Utalt arra, hogy Európában szinte minden ország valamiféle növekedésélénkítő csomagot indít el, eközben Magyarország megszorítást akar bevezetni.A Fidesz elnöke úgy látja, hogy ha jó gazdaságpolitikát folytatnak, akkor fenntartható az "arany háromszög", vagyis a szociális és pénzügyi egyensúly, valamint az adócsökkentésre épülő növekedési program.

Kérdésre válaszolva kijelentette: az azonnali adócsökkentés híve, egyszerre hajtaná végre az adó-és járulékreformot, a foglalkoztatási-, a fejlesztéspolitikai- és kormányzati-politikai reformot, mert rossz gondolatnak tartja, hogy először stabilizálni kell a helyzetet, és csak azután jöhet a növekedés, holott a növekedés maga a megoldás. A Fidesz elnöke szerint a válság megoldásában a tőzsdéknek egy nagyságrenddel nagyobb szerepet kellene játszaniuk, a tőzsde segíthet abban, hogy az emberek minél több pénzt takaríthassanak meg.

Kijelentette: ha Magyarország az euróövezet tagja lenne, akkor a pénzügyi rendszerét nem rázná meg ennyire a válság, "Lám, Szlovénia is könnyebben éli túl a válságot, sőt az előszobában tartózkodó Szlovákia is fölényes nagy hangon oktatgathat bennünket, csak azért, mert az euróbevezetés árnyékában érezheti magát" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogathatónak tartja-e például az OTP esetében, hogy állami beavatkozás mentsen meg nem állami bankot, Orbán Viktor azt mondta: minden megoldást készek megfontolni, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy mindenfajta államosítást megelőzően, a tulajdonosokkal meg kell egyezni.

Orbán Viktornak ahhoz a megjegyzéséhez kapcsolódóan, hogy "első lépésként egy 10 milliárd eurós növekedési programot kellene meghirdetni, amiből 5 milliárd euró az adócsökkentés, és 5 milliárd pedig európai uniós pénz", Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-nek magyarázatként elmondta: eddig a kis- és közepes vállalkozások az uniós források 3-3,5 százalékát kapták, a Fidesz viszont azt szeretné, ha ez az arány 30-35 százalék lenne. Ez tenné ki tehát 10 milliárd euró egyik felét. Az ötmilliárd eurós adócsökkentés pedig azt jelenti, hogy ennyivel több pénz maradna a vállalkozóknál és az embereknél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

katmandu
2008. október 21. 18:36
>Orbán úr! A kutyámnak fáj a hasa az is a Gyurcsánytól van? mert >akkor már tényleg miniszterelnök csere kellene, de akkor sem >kellene még egy Orbán kormány mert abból egy is sok volt!!!
SzabadEurópaRádió
2008. október 21. 19:33
'katmandu'.
1948.-tól napjainkig, -két, négyéves ciklus kivételével-, összesen 52 éve a kommunisták vannak hatalmon.

Nekünk meg a kommunista csürhenépből van már sok. Vagy elhúznak önként, vagy hozzásegítjük őket.
Oszt jónapot.
katmandu
2008. október 21. 18:36
>Orbán úr! A kutyámnak fáj a hasa az is a Gyurcsánytól van? mert >akkor már tényleg miniszterelnök csere kellene, de akkor sem >kellene még egy Orbán kormány mert abból egy is sok volt!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását