2024. május 7. - Gizella

8600 éves "krematóriumot" tártak fel

A világ legősibb, 8600 éves "krematóriumát" tárták fel japán régészek Szíriában.Ausztráliában, a Willandra Nemzeti Parkban ugyan korábban rábukkantak egy elszenesedett női csontvázra, amelynek korát 26 ezer évesre becsülik, ám az eddig ismert legrégebbi,
2008. október 20. hétfő 19:37 - Hírextra
A Cukubai Egyetem régészei négy, egyenként egy méter átmérőjű, 50-80 centiméter mély gödröt találtak Szíria észak-nyugati részén, 10 kilométerre Idlík városától. 47 ember földi maradványát tárták fel, közülük 20-at hamvasztottak el annak idején.

"Mintegy egytonnányi fa volt szükséges a tetemek elhamvasztásához. Az a tény viszont, hogy a holttestek egy részét elhamvasztották, a másik részét pedig nem, arra utal, hogy a temetés e formája bizonyos társadalmi státusú embereknek járt ki" - nyilatkozta a feltárást irányító Cuneki Akira professzor.

Szato Hirojuki, a Tokiói Egyetem professzora szerint a lelet igen fontos. Mint mondta, a neolitikum korában kezdett kiépülni a társadalmi hierarchia, ekkor jelenik meg az elit. A mostani lelet a társadalmi rétegződéshez szolgáltat új ismereteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását