2024. április 27. - Zita

Demonstráció Egerben

A multinacionális tőke elleni harccal azonosította a szónokok többsége az egri kórház védelmét azon a gyűlésen, amelyet az "Egri Kórházvédő Bizottság" rendezett szombaton Egerben.
2008. október 19. vasárnap 07:06 - Hírextra
A demonstráción a Dobó tér háromnegyedét megtöltő, nagyrészt árpádsávos zászlókat lobogtató tüntetők követelték annak a szerződésnek a felbontását, amelynek nyomán a HospInvest Zrt. működtetheti a következő 20 évben az egri kórházat. A demonstrálók nagy hányada az ország más településeiről érkezett; a többi között a gój motorosok és az úgynevezett Kossuth tériek is demonstráltak Egerben.

Pócs Alfréd a "kórházvédő bizottság" tagja bírálta a köztársasági elnököt annak kapcsán, hogy szombat reggel nem fogadta küldöttségüket a hivatalánál. Szavai szerint az államfőnek fontosabb a zengői bazsarózsa, mint a kórház több száz dolgozója.

A tüntetésen Mezőkövesd, Veszprém, Nyíregyháza, Budapest-Zugló, Budaörs, Győr-Moson-Sopron feliratú transzparenseket lehetett látni. A rendezők közlése szerint arra a napra időzítették a tüntetést, amikor a vert török sereg 1552-ben végleg meghátrált az hős egri várvédők elől. Egyben az akkori harchoz hasonlították a szónokok a mostani küzdelmet.

Ez leginkább Cser Ágnesnek, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) elnökének felszólalásából tűnt ki, aki a demonstráció résztvevőivel elmondatta Dobó Istvánnak, a Gárdonyi-regényben leírt esküjét. Ugyanakkor a haza védelmére tett fogadalmat kiegészítette a kórház védelmére tett kitételekkel is.

Habis László, az intézmény működtetésére pályázaton kívüli ajánlatot benyújtó Eger jobboldal által támogatott polgármestere elmondta, hogy három jogi eljárást is indítottak a funkcionális privatizáció megakadályozása érdekében.

Hegyaljai Judit, az EDDSZ helyi vezetője úgy fogalmazott: nem tűrjük, hogy eladjanak bennünket rabszolgának, Szabó Pál, a "Kórházvédő Bizottság" elnöke pedig 21 pontban foglalta össze a Sós Tamásnak a tendert kibocsátó Heves Megyei Önkormányzat szocialista elnökének a "bűnlajstromát". Majd felszólította a hallgatóságot, hogy "keressük meg ezt az embert!".

Gyenes Géza, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke úgy vélekedett, hogy most nem a török támadta meg Egert, hanem a "pénzpórázon csaholó politikusok". Ugyanakkor Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke leszögezte, hogy a kórházvédők frontharcosai annak a küzdelemnek, amely a nemzeti szuverenitás helyreállítására szolgál a multinacionális tőkével szemben.

Sós Tamás a "kórházvédőkhöz" intézett, az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében úgy fogalmazott: "meggyőződésem, hogy a megyei közgyűlés döntése felelős, jó döntés volt. Olyan döntés, amely jó a betegeknek, jó a megyében élőknek, és jó a kórház fejlődésének.

A kórház új üzemeltetője azon túl, hogy szervezettebbé teszi az intézmény működését, olyan léptékű fejlesztést is garantál a kórház számára, amelyre ma sem a megye, sem pedig Eger városa nem lenne önállóan képes" - olvasható a dokumentumban.

A szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján HospInvest Zrt. működtetheti az egri kórházat. A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető.

A HospInvest Zrt. szeptember 29-én megkapta az engedélyt a népegészségügyi szolgálattól az intézmény működtetésére, majd bejelentette, hogy november 1-jén átveszi az intézményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2008. október 19. 11:00
A szélsőjobbos uszitóknak nem drága a betegek élete sem,ha hatalomvágyuk kielégitéséről van szó!Nem képesek felfogni,hogy a TULAJDONOS az csinál a tulajdonával,amit akar!A dolgozó,meg ha nem tettszik neki,mehet máshová dolgozni,vagy segélyre! Vagy:Alapithat ő is kórházat, és akkor a magáéban dolgozhat.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását