2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vízummentes magyarok

Az Egyesült Államok újabb hét ország polgáraira, köztük a magyarokra is kiterjeszti a vízummentes beutazás lehetőségét - jelentette be George Bush amerikai elnök Washingtonban.
2008. október 18. szombat 07:11 - Hírextra
Az érintett államok - Magyarországon kívül Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, valamint Dél-Korea - már novemberben csatlakozhat a vízummentességi programhoz.

"Ezek az országok immár teljesítik azokat a feltételeket, amelyek az amerikai vízummentességi programba való bekerüléshez szükségesek" - emlékeztetett George Bush a Fehér Ház rózsakertjében tartott ünnepségen, amelyen az elnök gratulált az érintett nagyköveteknek.

A Bush-adminisztráció a vízumkényszer eltörlésével az Egyesült Államok szoros szövetségeseinek erőfeszítéseit ismeri el, de például Lengyelország még nem tudott bekerülni a csoportba, mivel nem tudta teljesíteni a feltételeket.

Az utolsó szükséges, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást október 2-án írták alá. April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete akkor azt mondta: nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a szerződés megfeleljen a Magyarország által támasztott magas adatvédelmi elvárásoknak.

Az egyezmény megkötésével évente 70-100 ezer magyar állampolgár tud egyszerűbben utazni az Egyesült Államokba.

Videóüzenetében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott: az Egyesült Államok döntésével Magyarország az 1989-1990-ben elkezdődött hosszú folyamat újabb állomásához ért, polgárai ugyanolyan jogokat élveznek a világban, mint a nyugati országok lakói.

Göncz Kinga külügyminiszter azt mondta: a vasfüggöny utolsó darabját vágták át. A tárcavezető ugyanakkor hozzátette: a bejelentés ellenére továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mikortól utazhatnak vízum nélkül a magyarok, a legvalószínűbb időpont jövő év januárja.

Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet azt mondta: a magyarok várhatóan november közepétől-végétől utazhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokba.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2008. október 21. 12:51
Ha nekem vizum,vagy bejelentkezés kell,akkor az uSA állampolgárnak is kelljen ugyanez!
Ez az Államok közötti viszonosság alapján jár!
katuska49
2008. október 21. 06:35
megyünk, megyünk!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását