2024. április 29. - Péter

Óceán a nyírségi homokon

Az Indiai-óceán növény- és állatvilágának egy szeletkéje a Nyíregyházi Állatparkba költözik, és afrikai látnivalókkal is gyarapodik az intézmény 2010 tavaszán.
2008. október 18. szombat 14:59 - Hírextra
Jelképesen lerakták az alapkövét szombaton a nyírségi megyeszékhely egyik uniós pályázati pénzek felhasználásával megvalósuló beruházásának, amely egyedülálló módon mutatja majd be az indonéziai szigetvilág és az indiai-óceán élővilágát.

Elkészül egy négyszintes Zöld Piramis, mely a dzsungel állat- és növényvilágát mutatja be. A létesítményben lesz vízesés, az esőerdőben kapnak helyet a krokodilok és teknősök, feljebb a majmok, a rovarok és madarak világa gyönyörködteti a látogatókat. Az alsó szinten pedig a félmillió literes tengervizes akváriumban a ráják és cápák, valamint más tengeri élőlények élete tárul majd a látogatók elé.

A beruházás részeként elkészülő Tarzan ösvény 200 méter hosszon, fahidak rendszerével a csimpánzok, zsiráfok, zebrák és antilopok életébe ad betekintést, kilátójából pedig rálátni a 32 hektáron elterülő állatpark létesítményeire.

A beruházás csaknem 800 millió forintos önkormányzati hozzájárulásból és ugyanannyi uniós támogatásból valósul meg. Az alapkő letételekor Csabai Lászlóné polgármester hangoztatta: az idegenforgalmi látványosság egyszerre jelent kockázatot és lehetőséget az ország legnagyobb és leglátogatottabb vidéki állatparkjának fejlődésére, a megvalósítás felelősséget és fegyelmezett munkát kíván. Örömmel szólt arról, hogy mind a tervező, mind a kivitelező csapat nyíregyházi szakemberekből áll, akik közbeszerzési pályázaton nyerték el a munkát.

Az állatpart igazgatója szerint a következő években "ez a látvány határozza meg az idegenek előtt a város arculatát". Gajdos László úgy vélte, nagy álmokat szőttek, melyek megvalósítása a következő hónapok feladata.

A kivitelezést még az idén elkezdi a nyíregyházi Ke-Víz 21. Zrt., a Gáva-Art Stúdió Kft. tervei alapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását