2024. május 10. - Ármin, Pálma

Több juttatásuk és kötelezettségük lesz a katonáknak

Több juttatásuk és kötelezettségük lesz a szerződéses katonáknak a jövőben; egyebek között tíz százalékkal kívánják emelni a külföldi békefenntartásban részt vevők pótlékát - közölte a honvédelmi miniszter az MTI-nek adott interjújában.
2008. október 8. szerda 10:06 - Hírextra
Szekeres Imre ismertetése szerint ingyenes képzéseket is biztosítanak majd a szerződéses katonáknak, például gépkocsivezetést, vagy nyelvtanulást.

Szerepel a miniszter tervei között az is, hogy a jövőben nem csak a hivatásos tisztek és tiszthelyettesek kaphatnak majd lakhatási támogatást, hanem a szerződéses katonák is. Ez a 80 ezer forintot is elérheti havonta. A későbbiekben a szerződéses katonák egyetemi tanulmányait is támogatják majd.

Ismertetése szerint egy tizenöt pontból álló programot állítottak össze, amely január 1-én indul. A programban a toborzással és a kiképzéssel kapcsolatban léptetnek életbe több intézkedést, amelyek a katonákat nem csak anyagilag, hanem karrierjük szempontjából is motiválja majd.
Arra szeretnék ösztönözni a szerződéses katonákat, hogy bizonyos idő után végezzék el a tiszthelyettesi tanfolyamot és legyenek hivatásos katonák.

Mint mondta, jelenleg a szerződéses katonák gyakorlatilag következmények nélkül bonthatják fel szerződésüket a honvédséggel, ezen szeretnének változtatni. Ezért azt tervezik, hogy ha valaki idő előtt megszakítja szerződését, akkor vissza kell fizetnie a kapott juttatásait.

Jelenleg legkevesebb három évre írhat alá szerződést a honvédséggel a munkavállaló.
Az MTI azon kérdésére, hogy mikor lesz női tábornok a honvédségben, Szekeres Imre úgy válaszolt: "amikor javaslatot teszek a köztársasági elnöknek valamelyik női ezredes előléptetésére".

Közlése szerint "érik ez", de nagyon óvatosan bánik a javaslatokkal a tábornoki előléptetésre. Ezért is teljesít jelenleg mindössze 22 tábornok szolgálatot a Magyar Honvédségben. Ilyen méretű haderőben ez a megfelelő - tette hozzá.

A tábornoki előléptetés a teljesítményen és a beosztáson múlik. Vannak erre esélyes emberek, "többen is" tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását