2024. május 2. - Zsigmond

A politológusok szerint tartalmi eredmény nélkül zárult a csúcs

Politológusok szerint a várakozásoknak megfelelően tartalmi eredmény nélkül zárult a szombati nemzeti csúcs, az álláspontok nem közeledtek, és arra sem született válasz, hogy hogyan lehet csökkenteni a pénzügyi válság hatásait. Kiszelly Zoltán és Szomszéd
2008. október 18. szombat 20:25 - Hírextra
Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint a csúcs egyetlen eredménye az volt, hogy a szereplők tárgyalóasztalhoz ültek. A résztvevők nemcsak a hazai, de a nemzetközi közvélemény felé is demonstrálhatták, hogy hajlandóak tárgyalni egymással. Azt azonban nem is vártuk, hogy tartalmi eredménye legyen a találkozónak. A pártok megszólalásában sem lehetett nagy újdonságokat felfedezni, a politikusok eddigi kommunikációjukba illeszkedő beszédeket mondtak el - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán is úgy látja, a befektetőket megnyugtathatja, hogy a döntéshozóknak sikerült legalább egy asztalhoz leülni a jelenlegi helyzetben. Ez emellett a lakossági "konszenzusigényt" is kiszolgálta - fűzte hozzá.

A politológus szerint nem egy közös színdarabot láthattak az érdeklődők, hanem magánszámokat: az álláspontok nem közeledtek egymáshoz.

Gyurcsány Ferenc ugyan "bedobta a nehéz témákat", így például az önkormányzati és a nyugdíjreform kérdését, de ehhez nem talált partnereket. A politikusok ugyanis továbbra sem merik felvállalni a negatív döntéseket, az érdekcsoportok pedig nem elég erősek ahhoz, hogy kikényszerítsék a reformot - tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Szomszéd Orsolya szerint a miniszterelnök továbbra is konszenzuskereső és válságkezelő szerepben volt, Orbán Viktor pedig folytatta a kormányt támadó, annak felelősségét hangsúlyozó kommunikációt. Orbán Viktor konfrontatív beszédet mondott, ezzel "kilógott a sorból", mint ahogy az azonnali adócsökkentés szorgalmazásával is. A Fidesz pozícióján a konfrontáció ronthat, hiszen a közvélemény inkább a politikusok együttműködésében bízik a mostani helyzetben - hangsúlyozta a politológus.

A politológus úgy értékelte, hogy rövid távon javultak Gyurcsány Ferenc pozíciói, azonban a válság sikeres vagy sikertelen kezelésén múlik, hogy "ki jön ki jobban" a jelenlegi helyzetből. Később, ha a helyzet nem javul, a Fidesz még hivatkozhat arra, hogy ők bizony másfajta válságkezelést javasoltak.

Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc a szombati találkozó győztese, de nem a közvélemény, hanem saját közönsége, a szocialista párt előtt. A politikus számára ugyanis most a pártelnökség ismételt megszerzése a fontos - fűzte hozzá.

Szomszéd Orsolya úgy vélte, hogy a nemzeti csúcs kapcsán talán többen szembesülhettek a válság komolyságával azok közül, akik egyelőre nem vettek tudomást róla.

Kiszelly Zoltán viszont azt mondja, hogy nem erősítette az emberek válságérzetét a szombati tanácskozás. A lakosság azért nem látja továbbra sem, hogy komoly válság van, mert a nagy pártok nem kötelezték el magukat a megszorítások mellett - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását