2024. április 28. - Valéria

Kik tudtak még a közpénzek ellopásáról?

Csakazértsem fogunk meglepődni. A maffiamódszerek használata a politikában olyan természetes dolog ma Magyarországon, mint Gyurcsány és Orbán örök vetélkedése: képtelenek vagyunk megszabadulni tőle.
2008. október 17. péntek 16:05 - Pénzes Dávid
Zuschlag János neve már jól cseng a híradásokban. Lados István másodrendű vádlottét azonban most kezdjük ízlelgetni. Ő az, aki nemrég keményen kitálalt. Hogy Zuschlag miért nem tette, arra volna egy két tippünk, de most maradjunk a neveknél. Lados terhelő vallomást tett Arató Gergelyre, az oktatási tárca jelenlegi államtitkárára, behozta a képbe Szilvásy György titokminisztert, akit - elmondása szerint - Zuschlag egyszer féregnek nevezett, mert nem szólt neki előre, hogy lehallgatják.

Aztán megemlítette Baja Ferenc nevét is, (most a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára), aki tudomása szerint elmagyarázta hogyan kell a civil szervezeteken keresztül támogatást kérni a Táncsics Alapítványtól kampánycélokra. Így segítették Baráth Etele és Csiha Judit kampányát – illegális pénzekkel.

Korrupt a pártfinanszírozás

A pártfinanszírozás
A kampányra elkölthető pénz minden választókörzetben után induló képviselő után egymillió forint. Ez azt jelenti, az a párt, amelyik mindenhol tudott képviselőt állítani, az 386 millió forintot költhet el maximálisan az országgyűlés választás kampányában.
A pártfinanszírozás a Transparency International szervezet szerint is az a terület, ahol a korrupció a leginkább megmutatkozik hazánkban. A közpénzek pártokhoz való folyatása hatalmas méreteket öltött. Hiába van limitálva a választási kampányra elkölthető pénzek nagysága, ezt a pártok trükkök százaival jócskán átlépik. És ne legyenek illúzióink, nem csak a Szocialista Párt. A Fidesz legalább annyit költött a 2006-os kampányra, mint ellenlábasa.

Ezért is lehetséges, hogy hiába van mindenki tisztában a pártfinanszírozás rendkívül rossz gyakorlatával, mégsem fogja megszavazni az országgyűlés. Kétharmad kellene hozzá ugyanis. Egyébként meg teljesen mindegy ki nyújtja be a törvénymódosítást. A két nagy párt a hátunk mögött (értsd: akiknek a pénzéről szó van) szépen összekacsint: az egyik benyújtja a másik oldal meg szófogadó gyerekként leszavazza. (Ahogy az Országgyűlés létszámcsökkentését is.)

Kik ezek?

De most térjünk vissza az ügyre. Nevek bukkantak ugyanis fel, akiknek köze lehetett a „bűnszervezetben elkövetett csalás”-hoz. Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő az oktatási tárca államtitkára, vagyis a gyermekeink nevelését irányító minisztérium második embere. Baja Ferenc MSZP-s képviselő szintén államtitkári pozícióban. Szilvásy György szocialista miniszter, aki „nem szólt” Zuschlagnak (Miért, máskor szokta figyelmeztetni azokat a szocikat, akik ellen nyomozás folyik?).

Csiha Judit volt privatizációs miniszter jelenleg az alkotmányügyi és igazságügyi bizottság szocialista elnöke. Annak a bizottságnak a vezetője, amely az igazságügyi törvényváltoztatásokat hívatott tárgyalni, és a parlament elé terjeszteni. Igazságügyi! Mégis megírta a kötelező ajánlólevelet a pályázathoz, mely aztán egyáltalán nem igazságosan és nem is törvényesen pénzt juttatott neki. Baráth Etele MSZP-s képviselő, volt államtitkár, majd Gyurcsány egyik minisztere, jelenleg a gazdasági bizottság tagja.

Láthatjuk, magas rangú, felelős beosztásban lévő politikusokról van szó. Mindannyian a Magyar Szocialista Párt régi motorosai, befolyásos emberek. Nem ülnek ugyan a vádlottak padján – van ott elég szocialista párttag - de nem kell hozzá tolkieni fantázia, hogy elképzeljük, tudatában voltak bizonyos dolgoknak, melyek a törvényesség határát már a túloldalról súrolgatták. Nyilvánvaló, hogy a közpénzeket pártpénzzé tenni nem egyszerű dolog. Nem elég hozzá néhány suhanc a "nyóckerből". Bűnszövetkezet kell hozzá, maffia.

Nem hiszünk

Nem vádolunk senkit, csak kombinálunk. És nem hiszünk a politikusoknak. Nem hisszük el, hogy mindez magasabb körök tudomása nélkül történhetett. Nem hisszük el, hogy a maximális 386 millió forint kampánycélra fordítható összegből kijöhetett a 2006-os gigakampány. Csak az óriásplakátok többe kerültek.

Nem hisszük el, hogy a többi pénzt nem az ország kasszájából loptátok el, drága honatyáink és honanyáink. Nem hisszük, hogy igazat mondtok. Nem hisszük hogy helyetek van a parlamentben.

És az is biztos, hogy Zuschlagék lopássorozata azért kerülhetett reflektorfénybe, mert olyan hülyék voltak, hogy hagyták magukat lebuktatni, és már túl feltűnő lett volna a szőnyeg alá söpörni a szemetet. Húrrá! Ennek eredményeképp a pártok sokkal ügyesebben fogják ellopni a pénzünket. És csakazértse lepődjünk meg, mert nem csak a szocik, de minden párt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását