2024. április 26. - Ervin

Filmpremier a YouTube-on

Wayne Wang hongkongi származású amerikai filmrendező pénteken a YouTube videómegosztó "vetítőtermében" tartotta új filmjének premierjét.
2008. október 17. péntek 17:40 - Hírextra
A San Franciscóban élő 59 éves filmes, aki hollywoodi produkciókon (Mennyei örömök klubja, Az utolsó vakáció) éppúgy dolgozott az elmúlt 25 évben mint független filmeken (Füst), az első az elismert filmkészítők közül, aki egész estés játékfilmjét ingyenes online letöltésre kínálta fel.

Szeptemberben Michael Moore elkötelezett demokrata dokumentumfilmes tette fel a netre Slacker Uprising című szavazásra buzdító produkcióját, s Wayne lépése nyomán úgy látszik, a nagyjátékfilmesek kezdik komolyan venni az új médiumot.

"Az egész véletlen, de néha a jók a véletlenek" - mondta az új filmjeit Szingapúrban népszerűsítő rendező telefoninterjújában.

Wang elmesélte, hogy A Thousand Years of Good Prayers című drámáját független gyártásban készítette, s mivel maradt még egy kis pénz, nekilátott még egy filmnek, így született a neten debütáló The Princess of Nebraska.

Mindkét produkció Yiuyun Li kínai szerző történeteiből született. A Thousand Years egy negyven éves nőről szól, aki a kínai kulturális forradalom idején nőtt fel, és mélyen megrázta, amin keresztül kellett mennie a családjának. A Princess mintegy ennek a filmnek az alternatívája: egy gyökértelen mobilfüggő kínai kamaszlányról mesél, aki Amerikában próbál szerencsét.

Miközben a Thousand Years szeptember óta látható a művészmozikban, Wang úgy döntött, hogy mivel ezen az úton csak kevesekhez jut el a filmje, a Princesst a YouTube-on teszi hozzáférhetővé a közönség számára.

"Mikor felmerült az ötlet, azt mondtam: rendben, ennek van értelme, akkor is, ha eredetileg nem ezzel a céllal készült" - magyarázta a rendező, aki szerint indokolt színtere lehet az internet az olyan filmek bemutatásának, amelyek erre a médiára alkalmazva készültek. Rámutatott, hogy egész más gondolkodást kíván a filmkészítőtől a számítógép képernyője: például pergőbb ritmusra van szükség, a képeknek szűkebbeknek kell lenniük, és egy csomó részlet nem látszik.

Wang szerint a független filmkészítőknek fel kell fedeznie az új alternatívákat, jobb filmeket kell csinálniuk, és főleg nem szabad abba a hibába esniük, hogy Hollywooddal keljenek versenyre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását