2024. május 2. - Zsigmond

"Bikaviadal" Hódmezővásárhelyen

A bikaviadalok hangulatát idézték meg pénteken Hódmezővásárhelyen egy performanszon, melyet az Alföldi Galériában november 5-ig látható Picasso-kiállításhoz kapcsolódóan szerveztek.
2008. október 17. péntek 17:38 - Hírextra
A kiállítóhely előtti téren - a zuhogó eső ellenére szép számban - összegyűlt diákok közül kiválasztott matadoroknak egy bikafigurával kellett megküzdeniük. A fiatal matador-jelöltek a vért szimbolizáló piros szalagokkal, "dárdákkal" dobálták meg az "állatot", egy vaslapra festett bikát. Annak, aki ügyesen célzott a szalagja a bika testén maradt, mivel a dárdák mágnessel voltak ellátva. A legjobban teljesítő matador jutalma egy szál vörös rózsa volt, amelyet az iskolások közül kiválasztott "aréna szépétől" vehetett át.

Az Alföldi Galéria munkatársai azért bikaviadalt álmodtak a város főterére, mert a november 5-ig látható Picasso Vásárhelyen című kiállításon bemutatott műalkotások egy meghatározó része a mesternek a bikaviadalokhoz fűződő szoros kapcsolatáról árulkodik.

A tárlaton Pablo Picasso negyvenegy kerámiatárgya, valamint egy tizenhárom kerámiaérmet tartalmazó tábla, tizenkét linómetszet, öt grafika és Picasso vallauris-i munkásságát megörökítő tizenhét fénykép enged betekintést a XX. század egyik meghatározó művészegyéniségének egy kevésbé ismert alkotói korszakába, azokba az évekbe, amikor 1948-tól a Madoura-műhelyben dolgozott. A Hódmezővásárhely testvérvárosából, a dél-franciaországi Vallauris-ból érkezett, Magyarországon első alkalommal látható kerámiák és a linómetszetek a bikaviadalok mellett még két téma, az állatábrázolások és az emberi arc köré csoportosíthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását