2024. április 29. - Péter

Az alkoholfogyasztás a mindennapi rutin része

Az alkoholfogyasztás a mindennapi élet része az osztrák politikusok számára, hivatásuk mintegy kötelező velejárója - írta pénteken a Der Standard osztrák lap, aláhúzva, hogy aki visszautasítja a felkínált poharat, azt hamarosan kikezdik, aki viszont nem t
2008. október 17. péntek 15:43 - Hírextra
Az újság annak ürügyén kérdezett meg szakembereket, hogy a boncolás során kiderült: erősen ittas állapotban volt Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró, amikor múlt szombaton halálos kimenetelű balesetet szenvedett. A hatósági elemzés szerint a politikus vérének 1,8 ezrelék volt az alkoholtartalma, holott az alpesi országban a megengedett véralkoholszint csupán 0,5 ezrelék.
 Ráadásul jelentősen túllépte a szerencsétlenség színhelyén megengedett sebességet is - egyes vélemények szerint óránkénti 180 kilométeres sebességgel száguldott lakott területen belül, miközben előzött.

Reinhard Haller vorarlbergi főorvos a lapnak elmondta, szakértői körökben úgy becsülik, hogy az osztrák politikusok 12 százalékát lehet szenvedélyfüggőnek tekinteni, beleértve az
 alkoholfogyasztást is. Kifejtette, hogy a politikusok számára - akárcsak a vállalatvezetők esetében - a munka jelenti az élet értelmét. Napjaik szüntelen feszültségben telnek, ugyanakkor visszajelzést csak ritkán kapnak. "Az ital ezzel szemben oldja a túlfeszítettséget, mindig rendelkezésre áll, és megvan az az előnye, hogy jobb íze van, mint a tablettának" - magyarázta a szenvedélybetegségekkel foglalkozó orvos. Ugyanakkor sok politikus éppen hogy a gyógyszerek rabjává válik, leginkább a nyugtatók kelendők körükben.

Az alkoholfogyasztáshoz ráadásul az alpesi ország kulináris szokásai is hozzájárulnak, az ivászatnak külön kultúrája van az osztrákok körében. Arról nem is szólva, hogy az iváshoz egyfajta, a teljesítőképességhez kapcsolódó kép is társul. "A kialakult férfiminta szerves része az állóképesség, és ez különösen a politikusokat helyezi nagy nyomás alá" - jegyezte meg a szakértő. Minden pártgyűlésen, nyilvános rendezvényen, ebéden, fogadáson és népünnepélyen árgus szemmel figyelik, vajon képesek-e tartani az iramot a koccintásoknál.

Vannak persze, akik már nagy rutinra tettek szert, hogyan lehet elkerülni az italfogyasztást anélkül, hogy a vendéglátókat vagy a rendezőket megsértenék: elég, ha koccintásra emelik a poharukat, esetleg bele is nyalnak az italba, majd egy óvatlan pillanatban továbbadják azt a személyi titkárnak.

De vannak olyanok is, akik a szesz rabjává váltak, és ez a hivatásukba került. Reinhard Gaugg szabadságpárti (FPÖ) és Anton Leikam szociáldemokrata (SPÖ) politikusnak például azért kellett visszavonulniuk, mert ittasan vezették az autójukat, és a rendőrség fülön csípte őket. És nem Jörg Haider volt az első osztrák magas rangú közéleti személyiség, aki életével fizetett az alkoholért.

"Nehéz megállni, hogy az ember ne igyon sokat" - idézte a Der Standard a volt tartományi elöljáró szavait, aki két évvel ezelőtt fölöttébb őszintén nyilatkozott erről a témáról a lapnak. Mint fogalmazott, a politikusok munkamániások, és attól a néhány kivételtől eltekintve, aki megengedheti magának, hogy jachton pihenje ki a fáradalmait, bizony nagy a veszély, hogy levezetőként a pohár után nyúlnak.

Az osztrák sajtóban egyébként találgatások folynak arról, hol ivott annyit a néhai politikus. A legutolsó hivatalos rendezvényről úgy háromnegyed tizenkettő tájban távozott, és akkor még színjózan volt. Hogy utána hová ment, nem lehet biztosan tudni. Állítólag egy helyi bárban látták utoljára, de akkorra már alaposan felöntött a garatra: valaki, aki felismerte, még fel is ajánlotta neki, hogy hazaviszi. De mire visszatért, az elöljárónak már hűlt helye volt. A baleset hajnali negyed kettő körül történt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását