2024. május 13. - Szervác, Imola

A családi pótlék és a nyugdíj az új büdzsé vesztese

Szombaton terjeszti az Országgyűlés elé Veres János pénzügyminiszter a módosított költségvetést. Az átalakított büdzsé lassabb növekedéssel és alacsonyabb inflációval számol, mint a korábbi.
2008. október 17. péntek 20:30 - Hírextra
A kormány elfogadta a módosított költségvetést - mondta Veres János pénzügyminiszter a kormányülés után. Hozzátette: a költségvetés új változatánál figyelembe vették a pénzpiaci válság jelenleg felmérhető valamennyi következményét, ám ennek a jelenségnek vannak olyan konzekvenciái is, amelyet nem tudnak megítélni.

A politikus úgy fogalmazott: várható, hogy nehezebb lesz Magyarországon hitelhez jutni, illetve finanszírozni bármiféle gazdasági tevékenységet.

Az új költségvetés a korábbi 8 helyett 4,1 százalékos exportbővüléssel, a 6 helyett 4 százalékos beruházásbővüléssel, 3 helyett 1,2 százalékos GDP-növekedéssel, 4,3 helyett 3,9 százalékos inflációval, valamint 0,3 százalékos lakossági fogyasztásnövekedéssel számol.

Veres János hangsúlyozta: a költségvetési egyensúly elérése érdekében ragaszkodtak a korábban meghirdetett pályához. A kormány egyébként 2,9 százalékos eredményszemléletű hiánnyal számolja a költségvetést.

A pénzügyminiszter kifejtette: a hiány lefaragását érdemi kiadáscsökkentéssel érik el, nem a tartalékok redukálásával. Ez a szociális ellátórendszer két tételét érinti: a nyugdíjkorrekciós program következő lépésére és a családi pótlék emelésére nem januártól, hanem csak szeptember 1-től kerülhet sor. Emellett nem lesz adócsökkentés, ám a korábbi adóegyszerűsítési javaslatokat várhatóan a megvitatja a parlament.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közölte: bebizonyosodott, hogy a kormány nagyarányú megszorításokra készül; a nyugdíjkorrekciós program következő lépésének, valamint a családi pótlék emelésének elhalasztását minden alkotmányos eszközzel meg kell akadályozni.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását