2024. április 29. - Péter

Pláza lesz a Bosnyák-téren

Az eredeti tervtől eltérően már nem városközpont, hanem pláza épül a Bosnyák téren, ezt kifogásolják a zuglói önkormányzat ellenzéki képviselői - írja a Magyar Hírlap csütörtöki számában.
2008. október 16. csütörtök 07:31 - Hírextra
Ferdinandy István (Fidesz-KDNP) kerületi képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy az itt élők "cipősdobozt" kapjanak az ígért városközpont helyett. "Ide költözött volna az önkormányzat, a szakrendelő és még a rendőrség is. Erről ma már szó sincs" - mondta a Magyar Hírlapnak, miután a beruházók szerdán bemutatták a központ terveit.

"Követeljük a polgármestertől, hogy szerezzen érvényt a zuglóiak érdekeinek, tehát megapláza helyett csak a környezetbe illeszkedő, az eredeti funkciókat megtartó épülethez járuljon hozzá" - mondta az ellenzéki képviselő.

A lap felidézi, hogy a XIV. kerület 2006-ban egy új városközpont építésére írt ki ötletpályázatot, majd négymilliárd forintért eladta hozzá a Bosnyák téri piactól a Rákospatak partjáig terjedő területet. A vevő-beruházó, a lengyel ingatlanfejlesztő Echo Investment.

A Mundo üzletközpont nem követte az ötletpályázaton nyert Ras Kft. tervét, holott az alapszerződés ennek megvalósítását szabta feltételül. Az épület magassága helyenként meghaladja a harminc métert, miközben a környéken tíz-tizenkét méteres házak állnak, a zöld felület pedig jelentősen csökken.

Tavasszal elkezdődik a Mundo nevű, 40 milliárd forintba kerülő új zuglói városközpont építése a Bosnyák téren, az első épületek 2010 negyedik negyedévében készülnek el - jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Budapesten Piotr Gromniak, a lengyel fejlesztő Echo Investment SA igazgatótanácsának elnöke.

Elmondta, hogy az eredetileg tervezett 20 százalék helyett 30-35 százalék lesz a fejlesztő saját része a finanszírozásban.A városközpont terveit Hartvig Lajos, a MOFO-BH Stúdió Kft. vezető tervezője ismertette. Az objektum a meglévő templom mögött kezdődik, a látogatók az első föld alatti szinten érhetik el a majdani 4-es metrót, valamint a buszt és a villamost. Az új piac is része lesz a fejlesztésnek, de hogy ki lesz a beruházója, az még nem dőlt el. Az első épületben kereskedelmi létesítmények lesznek, a hátsó traktusban irodák. Az épületen egy gyalogos passzázs vonul végig a villamos remiztől a sporttelepig. Az előbbiből az önkormányzat kulturális centrumot kíván kialakítani.

Az építési engedélyezési eljárást a XI. kerületi önkormányzat végzi, mivel a XIV. kerületinek visszavásárlási joga van a terület egy részére, ezért maga is érintett az ügyben. Az engedély januárban várható, így februárban indulhat az építés.A központban 260 üzlet lesz, összesen 65 ezer négyzetméter felületen. A bérbe adható irodaterület nagysága 38 ezer négyzetméter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását