2024. április 24. - György

Már a régi peruiak is stresszesek voltak

A régi korok emberei nagyon stresszesek voltak - tárta fel egy minap megjelent tanulmány, amelynek szerzői meglepően magas stresszhormon szintet mutattak ki Kr.e. 550 és 1532 között élt peruiak hajmaradványiban.
2009. december 5. szombat 12:48 - HírExtra
A Journal of Archeological Science című szaklapban megjelent publikációról a discovery.com online tudományos hírszolgálat számolt be.

A tanulmány szerzői elsőként vizsgálták a stressz hatására termelődő cortisol hormon szintjét ilyen régről származó hajszálakban. A szervezetben valamiféle fenyegetettség miatt kiváló cortisol a test minden tájára eljut, kimutatható a vérben, a nyálban, a vizeletben és a hajban is.

A kutatás révén immár nem csak arról kaphatunk képet, hogyan viselkedtek a régi korok emberei, hanem arról is, hogyan éreztek - hangsúlyozta Emily Webb, a publikáció vezető szerzője.

A Nyugat-Ontaiói Egyetemen antropológusként dolgozó Web csapatával öt különböző perui helyszínen feltárt sírokból előkerült tíz perui ember hajmaradványának cortisol-szintjét mérte meg.

A kutatók egyébként hasonló eredményre jutottak hasonlóan régi ontariói, núbiai és korai egyiptomi leletek vizsgálatakor, ám a most közétett tanulmány az említett perui leletekből nyert eredményeken alapult.

Webb szerint a magas stressz-szintet sok minden okozhatta, köztük az élelmiszerszerzés bizonytalansága vagy a szárazság, illetve az egészségért, a biztonságért vagy a jólétért való aggodalom.

A vizsgált peruiak stessz-szintje ugyan átlagosan magasabb volt, mint a ma élő embereké, de mint Webb rámutatott: a modern élet kényelme sem képes megszűntetni a stresszt, mivel a mi életünkben számos más nyomasztó dolog adódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását