2024. május 7. - Gizella

Megtalálták a Gladiátor című filmet ihlető hadvezér sírját

Olasz régészek megtalálták az ókori római hős, Marcus Nonius Macrinus sírját, akinek személyét - illetve a részben rá alapozott hősét - Russel Crowe keltette életre a 2000-ben forgatott Gladiátor című filmben.
2008. október 16. csütörtök 16:10 - Hírextra
Daniela Rossi római régész rendkívüli felfedezésnek nevezte a monumentális márvány sírkamra megtalálását, amelyen fel van tüntetve Marcus Nonius Macrinus neve - olvasható a The Times című brit lap hírportálján.

"Ez a legfontosabb ókori római emlék, amelyre az elmúlt 20-30 évben rábukkantunk" - hangsúlyozta az archeológus.

A sírkamra Róma északi részén, a Tevere (Tiberis) partján, a via Flaminia közelében található. A régészeti feltárást irányító Cristiano Ranieri szerint a sírkamra egy része réges-rég a folyóba zuhant, ám megmaradtak az oszlopai, a teteje és a díszítőelemei. Az iszapba süllyedt elemeket is meglelték a régészek.

Marcus Nonius Macrinus Itália északi részén, Brixia (a mai Brescia) városában született, konzul és tábornok volt, aki több csatában győzelemre vezette a Kr.u. 161. és 180. között uralkodó Marcus Aurelius császár seregeit. A tábornok a császár belső köreihez tartozott, Marcus Aurelius kedvence volt és prokonzulként (római tartomány helytartójaként) szolgált Ázsiában.

A Ridley Scott által rendezett filmben Maximus Decimus Meridius-ként szerepel, s a forgatókönyvírók fantáziájának köszönheti a hadvezéri sikerei után osztályrészéül jutott gladiátorsorsot. A filmbeli történet 180-ban kezdődik, Marcus Aurelius utolsó hadjáratán, amikor a rómaiak megnyerik a döntő csatát a barbár germánok ellen.

Az igazi császár a hadjárat végén meghalt, fia, Commodus lett az utóda. A film története szerint az ütközet után Maximusnak, a hadvezérnek egyetlen vágya, hogy hazatérhessen a családjához. A haldokló császár azonban nem bízik meg saját fiában, Commodusban, ezért Maximusra bízza a vezetést, és megkéri rá, hogy állítsák vissza a köztársaságot. Maximus, aki apjaként szereti az öreg uralkodót, másnap hajnalig gondolkodási időt kér a haldokló császártól.

A film cselekménye szerint azonban az éjszaka folyamán Marcus Aureliust meggyilkolja a fia, Commodus hatalomra kerül, s első parancsával halálba küldi vetélytársát és annak családját. A hadvezér ugyan megmenekül, feleségét és fiát azonban meggyilkolják.

Maximus rabszolgasorba kerül: egy észak-afrikai provinciában gladiátorként kénytelen harcolni. Rómába már tapasztalt gladiátorként tér vissza, és megbosszulja családja és Marcus Aurelius meggyilkolását. Russell Crowe Oscar-díjat kapott Maximus Decimus Meridius megszemélyesítéséért.

Commodus császárról egyébként feljegyezték, hogy személyesen is részt vett gladiátori tornákon, és római történetírók beszámolói szerint egy Narcissus nevű birkózó végzett vele, aki a fürdőben fojtotta meg az uralkodót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását