2024. április 30. - Katalin, Kitti

Sólyom és Paczolay vegyen részt a találkozón!

A Demokratikus Hálózat felszólítja Sólyom László köztársasági elnököt és Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét, vegyenek részt a szombati nemzeti csúcson - ezt a civil szervezet elnöke közölte csütörtökön az MTI-vel.
2008. október 16. csütörtök 16:13 - Hírextra
Galba-Deák Ádám kommünikéjében az áll: megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy Sólyom László, "a nemzet egységének kifejezője" és Paczolay Péter nem vesz részt a nemzeti csúcson. Hozzátette: meggyőződésük, hogy a távolmaradók ezzel a gesztusukkal csak aláássák a gazdasági válság kérdésében formálódó nemzeti egységet, és megakadályozzák a Magyarországon kialakult politikai oldalak közötti árkok betemetését.

Amennyiben nem mennek el a találkozóra - folytatta -, "itt az ideje elgondolkodniuk, hogy képesek-e felelősségteljesen és kellő méltósággal ellátni a rájuk bízott közfeladatokat".
Sólyom László kedden Ammánban közölte magyar újságírókkal: nem kíván részt venni a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcson. A Gyurcsány Ferenc által összehívott tanácskozás "nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek, én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik" - fogalmazott az államfő.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke megtisztelő gesztusnak nevezte a miniszterelnöknek írt levelében, hogy meghívták a nemzeti csúcsra, de személyesen nem vehet részt a csúcstalálkozón, mert az Alkotmánybíróság nem avatkozhat be a végrehajtó hatalomra tartozó politikai kérdések eldöntésébe - közölte ugyancsak kedden az Ab sajtófőnöke az MTI-vel. A sajtófőnök azt is közölte, hogy Paczolay Péter a csúcs időpontjában külföldön lesz.

Gyurcsány Ferenc vasárnap kezdeményezte a nemzeti csúcsot, hétfőn pedig bejelentette, hogy szombaton tartják a találkozót. A testülettől azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

A miniszterelnök azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.

Korábban Kalmár Szilárd, a Demokratikus Hálózat alelnöke az MTI-nek a szervezetről elmondta: 2008 májusában alakult, elsősorban a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségénél működő Demokrácia Akadémia tagjaiból. Tagjaik zömében baloldali gondolkodásúaknak tartják magukat.

Közölte: intézményesen nincs közük a Magyar Szocialista Párthoz; céljaikkal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy a gyűlöletbeszéd ellen, a civilizált közéleti kultúráért küzdenek.
A Demokratikus Hálózatnak mintegy 40-50 tagja van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását