2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kézikönyv a párkapcsolati erőszak áldozatainak

A párkapcsolati erőszak áldozataival, túlélőivel foglalkozó szervezeteknek, önsegítő csoportoknak nyújt hasznos segítséget egy európai összefogással készült kézikönyv, amelyet csütörtökön mutattak be a készítésében részt vevő öt ország, köztük Magyarorszá
2008. október 16. csütörtök 16:23 - Hírextra
Az Erő a változáshoz címmel megjelent kézikönyv az Európai Bizottság Daphne programja által támogatott nemzetközi projekt keretében készült. A Daphne egyike az Európai Unió pályázati lehetőségeinek és azzal a céllal támogat a kormányzati szervektől és hatóságoktól független tevékenységeket Európa-szerte, hogy legyőzze a gyerekek, fiatalok és nők elleni erőszakot - mondta Tóth Györgyi, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület munkatársa, a nemzetközi projekt vezetője.

A szakkönyvnek szakértők és laikusok egyaránt nagy hasznát vehetik, hiszen egyértelmű irányelveket fogalmaztak meg benne, amelyet nemcsak a projektben részt vevő öt országban tudnak hasznosítani, hanem az EU valamennyi országában - hangzott el a kiadvány bemutatóján.

Szó esik benne például arról, hogy miként indítható el egy párkapcsolati erőszak túlélőinek segítséget nyújtó csoport, hogyan működtethető, milyen szerepe, feladata lesz. Az elméleti háttéranyagok mellett gyakorlati programokat, kimásolható függelékeket is tartalmaz a kötet.

A kézikönyv angol nyelven készült, de a következő hónapokban a projekt minden nyelvére lefordítják. Magyarországon ingyenesen, kérésre teszik majd elérhetővé az intézmények, csoportok számára. Körülbelül ezer példányban jelenik majd meg, de letölthető lesz az internetről is - mondta Tóth Györgyi.

A projektben részt vevő portugál, angol, észt és olasz civil szervezet képviselője a sajtótájékoztatón bemutatta, hogy hány éve és milyen feladatot végez.

Nicola Harwin, a Women's Aid ügyvezetője például elmondta, hogy a szövetség 35 éve működik és mintegy 370 szervezetet koordinál a Nagy-Britanniában. Évente 250 ezer rászoruló nőnek és gyermeknek nyújt segítséget. Adatokkal támasztotta alá, hogy milyen komoly problémáról van szó.

Nagy-Britanniában minden negyedik nőt érint valamilyen formában a párkapcsolati erőszak. Hetente két nőt öl meg akkori vagy korábbi partnere. A rendőrségre pedig percenként érkezik hívás bajbajutott nőtől - fogalmazott Nicola Harwin.

Tóth Györgyi szerint Magyarországon hasonló a helyzet, mint Európa más országaiban. "Utoljára reprezentatív felmérés a magyar női felnőtt lakosság körében 1998-ban készült. Ennek eredménye szerint minden ötödik nőről elmondható Magyarországon, hogy élete során legalább egyszer lesz olyan párkapcsolata, amelyben rendszeresen és módszeresen éri őt testi erőszak. Az is kiderült, hogy a válást kezdeményező nők kétharmada élt olyan házasságban, amelyben rendszeresen érte őt szexuális erőszak. Akkor a megkérdezettek fele azt gondolta, hogy a családon belüli erőszakot takargatni kell. Majdnem fele pedig azt állította, hogy a rendőrség nem tesz semmit" - tette hozzá Tóth Györgyi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását