2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vezércsel Kanizsán

Néhány napja robbant a sakkbomba: a csapatbajnokságban szereplő Nagykanizsa leigazolta az indiai világbajnokot, Viswanathan Anandot. Ennyire kell a bajnoki cím a Kanizsának, vagy ennél többről van szó? Netán ez a marketing magasiskolája? A Hírextra utánaj
2008. október 15. szerda 07:39 - Gedei Szilárd
Micsoda délutáni csendélet! Ahogy kikukucskál majd a négy óra ötös Kanizsa IC ablakán Viswanathan Anand, az indiai sakk világbajnok. Megpillantja a Balatonszentgyörgy táblát és zavartan visszaül még egy rapid partira valamelyik öreggel a Kanizsai Nyugdíjasklub kirándulásból visszatérő öreg mesterei közül. A világbajnok ugyanis valóban dolgozni megy Nagykanizsára.

Telik majd külön autóra

A kanizsaiak legnagyobb fogásai (zárójelben az Élő-pontok)
Viswanathan Anand (indiai, 2783)
Alexei Shirov (spanyol, 2726)
Polgár Zsófia (2459 )
Pintér József (2536 )
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2684)
De ez a kedves sztori aligha így fog megtörténni. Az Aquaprofit Nagykanizsi Tungsram Sakk-Klub ugyan valóban leigazolta az indiai világbajnokot, egyébként sok más klasszis mellett. Valóban, akár játszhatna is Nagykanizsán még a nagy megyei rivális, a Csuti ellen is, de mostanában még aligha fog. Viswanathan Anand azonban magyar bajnok lehet, s ez is jól hangzik – legalábbis a Zala megyeieknek mindenképpen. Anand ittléte azonban Igazán pozitív lökést az egész magyar sakknak adhat. Még akkor is, ha vonatjegy helyett valószínűleg áldoznak majd különautóra is a Nagykanizsaiak.

Inkább tekinthető tehát marketingfogásnak az indiai sztár leigazolása, mint komoly, megfontolt csapatépítésnek. A mai sakk egyik legnagyobb ásza például ezekben a napokban éppen páros mérkőzést játszik a világbajnokságért, ezért túl sok ideje nincs is a majdani kanizsai szerepvállalásán morfondírozni. Amint azt a zalai egyesület első embere, Nádasi Tamás a Hírextrának elmondta, most éppen Anand válaszát várják, hogy mikor tud időt szakítani az első magyar szereplésére. Ez a világklasszis játékának egyetlen sarkalatos pontja: nem tudni ugyanis előre, hogy mikor láthatja a lelkes nagykanizsai publikum a bajnokik szokásos hazai helyszínén, a Halis István Városi Könyvtár egyik különtermében az indiai sakkfenomént.

Több klubja van a bajnoknak

Ismerjük meg Viswanathan Anandot!
A világbajnok Viswanathan Anand egyike azon négy sakkozónak a világon, akik átlépték a 2800-as Élő-ponthatárt.
A 39 éves indiai nagymester 2000-ben jutott fel a csúcsra a FIDE világbajnokság megnyerésével, s írt történelmet, mivel ő lett a sportág első ázsiai világbajnoka a férfiak között. A teheráni döntőben a spanyol Alexei Shirov ellen nyert, aki szintén az Aquaprofit Nagykanizsa csapatába igazolt.
Anand ekkor már harmadszor szerepelt vb-döntőben. Az úgynevezett profi címért zajló párharcban 1995-ben alulmaradt az orosz Garri Kaszparovval szemben, majd három évvel később Lausanne-ban, az első kieséses rendszerű vb fináléjában szenvedett vereséget a szintén orosz Anatolij Karpovtól.
Anand az uralkodó világbajnok is, miután 2007-ben a mexikóvárosi tornán nyolc fős tornán 9 ponttal végzett az élen. Október 14-től Németországban kerül sor az orosz Vlagyimir Kramnyik elleni címmérkőzésére.
Az indiai játékos nemcsak a klasszikus idejő partikban tartozik a legjobbak közé, hanem a rapid idejű mérkőzésekben is, 2003-ban megnyerte az első rapid világbajnokságot.
Öt alkalommal ítélték neki a szakírók a sakk Oscart (1997, 1998, 2003, 2004, 2007).
A volt világranglista-vezető jelenleg 2783 ponttal az ötödik helyet foglalja el a legjobbak között.
(MTI)
Már évek óta terveztük, hogy leigazoljuk őt – tudtuk meg a klub névadó szponzorának, az Aquaprofit Zrt. társelnökétől, aki egyben a Magyar Sakkszövetség elnökségének is a tagja, és egyáltalán nem mellesleg a MSSZ marketing igazgatója is. – Az igazolás tehát egy nagyon hosszú egyeztetés gyümölcse - avatott be Nádasi az aláírás hátterébe. Ráadásul több nagy nevű játékost is sikerült megfűzniük a kanizsaiaknak, számos nemzetközi nagymestert is a gárdában tudhatnak erre az idényre.

A szenzáció tehát adott, de azért érdemes megemlíteni, hogy a sakkban messze nem úgy zajlik az igazolás, mint mondjuk a fociban (itt jegyezzük meg, hogy egyes vélemények szerint a sakk nagyobb játékos bázissal rendelkezik ma Magyarországon, mint a mindig is "monopolhelyzetet élvező" labdarúgás). Van például olyan sakkozó, aki egyszerre számos bajnokságban játszik. Van, aki azért, mert egyszerűen csak nem akar kiesni a ritmusból, és állandó játéklehetőséget akar, mások pedig azért, mert anyagilag rászorulnak. A kérdés persze az indiai sakkozó esetében s felmerül, de mielőtt elárulnánk, hogy miért is Nagykanizsát választotta Anand, nem árt tudnunk, hogy egy klubja már van, nem is akárhol, hanem a német Bundesligában. A Baden-Baden nem gyenge alakulata azonban nem volt elég az indiai zseninek.

Felpezsdítik a lagymatag sakkéletet

Azt azonban, hogy mennyiért sikerült Magyarországra csábítani az éppen az orosz Kramnyikkal Bonnban a vébécímért küzdő Anandot, nem sikerült kiderítenünk. Az összeg azonban nem lehet jelentéktelen, ha megéri az indiainak a hétvégenkénti leruccanást, és egyébként sem a legszegényebb klubok között emlegetik a Kanizsát. Arra azonban aligha kerül sor, hogy Viswanathan házat vegyen Zala megyében – mondta Nádasi a Hírextrának. Abban azonban bízunk, hogy sokszor láthatjuk majd őt akkor is, amikor otthon, Kanizsán szerepel majd. Amikor egyébként az országba érkezik, akkor próbálunk más eseményeket is szervezni hozzá kapcsolódóan – árulta el Nádasi. Mozgósítva lesz a sajtó, a rajongók és akár rövid rapidpartikra is sor kerülhet, akár Budapesten is. A marketing kis túlzással fontosabb lesz, mint az, hogy megnyeri-e az éppen aktuális mérkőzését, vagy sem. Azért csak megnyeri...

Be is ismerte nekünk a klubot komoly pénzzel támogató cég első embere, hogy Anand igazolásával elsősorban az a céljuk, hogy felpezsdítsék kicsit a magyar sakkélet lagymatag vérkeringését. S ugyan még egyetlen sakkot sem adott, sőt nem is fog egy darabig az indiai sztársakkozó, de Anand nevének bedobása máris felélénkítette a hazai sakkéletet. Mekkora őrület lesz akkor, amikor először leszáll a gépe Ferihegyen, vagy amikor először nyilatkozik arról, milyen nagyszerű sakkélet is van Magyarországon?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását