2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyolcszázezer cigány mélyszegénységben él

Hárommillió szegény ember él ma Magyarországon, köztük nyolcszázezer olyan cigány, aki súlyos megélhetési válságban van - mondta Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke szerdán Tiszabőn.
2008. október 15. szerda 15:30 - Hírextra
A szervezet vezetője, a Fidesz országgyűlési képviselője a helyi polgármesteri hivatalban megrendezett, "Roma jelen! - Roma jövő? - Valós alternatívák" című konferencián úgy fogalmazott: senki sem dőlhet nyugodtan hátra, mert robbanáshoz közeli helyzet van, ami abból adódik, hogy a cigányság érdekében senki nem tesz semmit.
ú
Farkas Flórián hozzátette, hogy a magyarországi cigányság helyzete minden eddiginél súlyosabb, számos településen olyan kilátástalan, hogy a családok létfenntartása állandó veszélyben van, miközben a romaellenes hangulat egyre szélesebb körben terjed.

A tanácskozáson a politikusok és a térség polgármesterei azokat az utakat keresték, amelyek valós elmozdulást jelentenének a jelenlegi helyzetből, számba vették a kitörési lehetőségeket az oktatás, a munkalehetőségek és új programok területén.

Az "Egymillió új munkahely" elnevezésű, tavasszal indult programról szólva Széles Gábor nagyvállalkozó elmondta: a cigányság felzárkóztatása csak a falufejlesztésekhez kapcsolódó munkahelyteremtésekkel valósítható meg, ezek során a romákat be kell vonni az agrár- és élelmiszeripari termelésbe.

Hangsúlyozta: a magyar falvak fejlesztése átlagosan 10-10 millió forintból megoldható. A fejlesztéseket nagyon gyakorlatiasan - egy ötfős helyi testület irányítása mellett - kellene elvégezni, attól függően, hol mire van szükség. Piacot, tehenészetet, tejfeldolgozót kellene létesíteni, mikrovállalkozásokat lehetne támogatni, amelyek révén újra önfenntartóvá válhatna egy-egy falu.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását