2024. április 27. - Zita

Elbúcsúztatták Marton Lászlót

Marton László szobrászművészt szerdán a budapesti Szent István-bazilikában búcsúztatták el családtagjai, barátai és tisztelői; a Kossuth- és Munkácsy-díjas művészt vasárnap, Szigligeten helyezik örök nyugalomra.
2008. október 15. szerda 18:20 - Hírextra
"Sorolhatnám kitüntető címeit, de elég, ha azt mondom, hogy búcsúzunk a Szobrásztól. Nem mondom azt, hogy Budapest szobrászától, bár több mint negyven alkotása díszíti a várost, mert nem akarom kisajátítani, mert művészete egyetemes volt" - hangsúlyozta Schiffer János országgyűlési képviselő, aki a kulturális kormányzat és a főváros nevében búcsúzott az életének 83. évében, október 5-én elhunyt szobrászművésztől.

Mint fogalmazott, a "megszeretni" kulcsszó, amikor Marton László szobrairól beszél az ember. "Köztéri szobrot alkotni nem könnyű feladat, hiszen nem elég, ha kiváló a mű, ha illeszkedik az adott város adott pontjához, de fontos az is, hogy szerethető legyen. (...) Nos, Marton László szobrai ilyenek voltak" - mutatott rá Schiffer János.

A képviselő fájlalta, hogy a fővárosi díszpolgári cím novemberi átadásakor már nem koccinthat a művésszel, akit barátjának is tekinthetett.

A búcsúztatáson, amelyen megjelent Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége is, a barátok nevében Juhász Ferenc költő mondott búcsúbeszédet, amelyet így zárt: "Barátom: halottan is boldog lehetsz, bár profán és durva így a szó, a társteremtő költőé: boldog lehetsz, mert teljesítetted Isten rád bízott teremtés-parancsát!"

Marton Lászlónak, aki 1925. november 5-én született Tapolcán, és a budapesti képzőművészeti főiskolát Pátzay Pál és Ferenczy Béni tanítványaként végezte el 1952-ben, Magyarország városaiban mintegy másfélszáz köztéri szobra áll. Híres, Kiskirálylány című szobra Tapolcától Tokióig emberek százezreit gyönyörködteti. Nevét és munkáit jól ismerték Párizsban, Londonban, Berlinben, Antwerpenben, a Vatikánban, sőt Kubában is.

A háromszoros Munkácsy Mihály-díjas, érdemes és kiváló művész több mint fél évszázados, nemzetközileg is számon tartott művészi pályafutása elismeréseként 2003-ban részesült Kossuth-díjban. A Fővárosi Közgyűlés szeptember 25-én választotta meg Marton Lászlót Budapest díszpolgárává.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását