2024. április 27. - Zita

Ivád polgármestere a Parlament mellet perselyez

Kölcsönt és adományokat vár a Parlament mellett szerdán elhelyezett perselybe Ivád polgármestere; az önkormányzati vezető ily módon kívánja előteremteni egy megnyert, ám utófinanszírozott uniós pályázat forrásait.
2008. október 15. szerda 12:24 - Hírextra
Ivády Gábor szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: ha kell hetekig, hónapokig ott lesz a Parlamentnél. A négyszáz lelkes Heves megyei település falugondnoki szolgálat bevezetéséhez nyert pályázati támogatást. Ez ugyanakkor egy utófinanszírozású uniós pályázat, amihez önerővel is kell rendelkezni.

A falugondnoki szolgálat megvalósítását lehetővé tévő kisbusz több mint 10 millió forintba kerül, amit egy összegben nem tudnak kifizetni. 2002 óta, amióta polgármester, ekkora összeg még nem volt az önkormányzat számláján - mondta a település első embere.

Elsősorban kölcsönre van szükségük, de az adományokat is szívesen fogadják - mondta Ivády Gábor. Olyan cégeket, hitelintézetet és önkormányzatot keres, amelyek hajlandók arra, hogy három-négy hónapra ezt ez összeget a rendelkezésükre bocsátják. Utána a falu maradéktalanul visszafizetné azt - fűzte hozzá.

Akciójával arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy a jelenlegi pályázati rendszer mellett az olyan kistelepülések, mint Ivád, ki vannak zárva a megvalósításból. Változtatni kell a rendszeren - hangsúlyozta.

Beszámolt arról is, hogy szerdán tárgyalt Gyenesei István szakminiszterrel. Úgy tűnik, közösen ki fognak dolgozni egy olyan kedvező kamatozású hitelkonstrukciót, amely lehetővé teszi azt, hogy ezek a kistelepülések is hozzájussanak ezekhez a pénzekhez - közölte. Jelen pillanatban ez elképzelhetetlen, a jogszabályok szerint ugyanis egy település saját bevételének 70 százalékáig vehet fel hitelt, ez esetükben 1,2 millió forint lenne.

Szólt arról is, hogy Ivád halmozottan hátrányos kistérségben található, s a település "amióta az eszünket tudjuk" önhibáján kívül nehéz gazdasági helyzetbe került falunak számít. A település költségvetése körülbelül 77 millió forint, ebből 29 millió forint a hiány. A faluban 2002-ben megszűnt az iskola, 2004 óta nincs posta, tavalytól pedig az óvoda is tagintézményként működik. A legközelebbi településre, Pétervásárára közlekedő buszjáratokat annyira megritkították, hogy akár egy recept kiváltása is órákat vesz igénybe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását