2024. április 27. - Zita

A gyorsétkezés legyőzte a mama konyháját

Szerbiát is elérte a fejlettnek nevezett országok egyik pusztító betegsége, a főleg gyerekeket sújtó, s jövőjüket beárnyékoló helytelen táplálkozás egy friss felmérés szerint.
2008. október 15. szerda 15:52 - Hírextra
Szakértők szerint a gyerekkorúnak tekinthető szerb népesség 20 százaléka túlsúlyos, vagy elhízott, s ami a legfigyelemreméltóbb: nem magától, mivel rossz táplálkozási szokásait a szüleitől veszi át.
A felnőtt- és gyerekkosztban is meghatározóvá vált a margarinnal megkent fehér kenyér, amely alapvetően idegen eleme a szerb étkezési kultúrának, mivel az pékáruk dolgában alapvetően a barna, illetve kukoricalisztből készült kenyerekre épül. Vizet a szerb gyerekek szinte egyáltalán nem isznak, szomjukat különböző édesített üdítőkkel oltják. Főtt ételt alig esznek, viszont mindig van náluk rágcsálnivaló (chipsek, különböző ropifélék).

Naponta háromszor a legkisebb iskolásoknak is csak a 70 százaléka eszik, s ennek fő oka nem az anyagi nehézség, hanem a rossz szokás. A világ más részein fő gonosznak számító hamburger és hotdog ugyan még nem tudta meghódítani az országot, de velük lényegében egyenértékű a balkáni specialitásnak számító - félbevágott zsemlyefélébe tett - fűszeres húslepény, a pleskavica, illetve ennek rövid hengerré formált változata, a cevapcica.

Az átalakulás örvényében pörögve elfeledkezünk az egészséges táplálkozásról - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Politika című újságnak Tomica Milosavljevic, a kormányváltás ellenére már második hivatali idejében járó egészségügyi miniszter. Megítélése szerint Szerbiában alacsony szinten folyik az egészséges életmódra nevelés, az ország polgárainak zöme nincs tisztában azzal, hogy mit kell tennie egészsége fenntartásáért.

A miniszter ugyanakkor úgy véli, hogy Szerbiában nagyon nehéz lenne érvényt szerezni egy olyan - a szomszédos Romániában nemrég meghozott - rendeletnek, amely az iskolák közvetlen körzetéből kitiltja a "gyorskaját" szolgáltató kioszkokat. Ő inkább az oktatási minisztériummal akar összefogni azért, hogy az iskolákban - ha nem is külön tantárgyként, hanem valamilyen más diszciplína keretében - elkezdődjön az egészséges életmódra nevelés.

A szerb oktatási intézményeket ebben a tárgykörben eddig sem érhette bírálat, mert előfizetésre uzsonnát és ebédet biztosítanak a tanulóknak, ám ezt a lehetőséget csak a legkisebb diákok szülei igénylik. Már az általános iskola felső felébe járó gyerekek zöme is zseb- és kajapénzt kap, amit szabadon költhet el - többnyire rágcsálnivalókra, s édes löttyökre, elfelejtve közben a tiszta víz és a netán zöldségeket, egészséges tápanyagokat is tartalmazó főzött ételek ízét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását